Hír « Vissza a listához

Előadás az országos Fidelitas Tisza klub nevű közéleti estéjén

2016. 02. 15.

A szervezők beszámolója az eseményről:

A migrációs krízisre adott magyar álláspontra egész Európa figyel

"Február 12-én, pénteken szervezetünk vezetői Szájer József európai parlamenti képviselővel beszélgettek az Európai Unió előtt álló kihívásokról, a bevándorlás okozta válságról és az erre adható lehetséges válaszokról.
Szájer Józsefet, aki már 2004 óta Európai Parlament tagja és ennek köszönhetően jól ismeri az EU működését, arról kérdeztük, hogy az uniós csatlakozásunk óta eltelt időszakban hogyan látja az Unió jelenét és jövőjét.
Vendégünk elmondta, hogy sok olyan európai parlamenti képviselő van, akik hazájukban korábban sem kormányzati, sem ellenzéki pozíciót nem töltöttek be, így a Brüsszelbe kerülésük előtti időkből nem rendelkeznek belpolitikai tapasztalatokkal. Ezt azért látja problémának, mert ezek a képviselők nem éreznek felelősséget hazájuk állampolgárai iránt, nincs realitásérzékük, tévesen definiálják a problémákat és így a tényleges problémákra sem tudnak választ adni. Hangsúlyozta, hogy Európának most párbeszédet kell folytatnia Ebben a problémákat nyíltan és egyértelműen kimondva kell a politikai vitákat megvívni, de sajnos erre nagyon kevés képviselő képes. Ebből a politikai miliőből a magyar álláspont kiemelkedik. Érzékelhető, hogy ezzel egyre többen értenek egyet, ezért az országunk méretéhez képest jóval nagyobb figyelmet kapunk.
Kérdeztük arról is, hogy véleménye szerint a bevándorlás meddig és milyen mértékben fog folytatódni? Képviselő úr elmondta, hogy vannak olyan jelentések, amelyek több tízmillióra teszik azon afrikai és közel-keleti bevándorlók számát, akik már „rajtra készen” állnak kontinensünk irányába. Számunkra, magyarok számára biztonságot jelenthet, hogy időben érzékeltük a problémát és a Kormány megtette a szükséges intézkedéseket, de a terrorveszély kockázata a bevándorlók számának fokozódásával hatványozottan fog növekedni.
Az előadás során kérdésként felmerült és röviden tárgyaltuk az Alaptörvény lehetséges módosítása, valamint az Európa és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi egyezmény helyzete is.
Az interaktívvá alakuló beszélgetés végén Szájer Józsefnek egy televíziós interjúra kellett sietnie, azonban a téma iránti nagyfokú érdeklődésre való tekintettel távozása előtt megígérte, hogy a későbbiekben is elfogadja a szervezetünk meghívását és egyetértettünk abban, hogy remélhetőleg akkor már a krízisre adott európai válaszok hatásairól beszélgethetünk."