Hírek

Elutasítjuk a migránsok kötelező betelepítését célzó javaslatokat

Elutasítjuk a migránsok kötelező betelepítését célzó javaslatokat

2016. 03. 09.

Határozottan elutasítjuk azt a szocialista kezdeményezést, amely képmutató módon, uniós költségvetési eszközökkel kívánja büntetni azon tagállamokat, melyek elutasítják a migránsok kötelező betelepítését célzó terveket. Tudjuk jól: a szocialisták végső célja a kohéziós források megvonása ezektől a tagállamoktól. Felháborító, hogy a magyar szocialista és gyurcsányista képviselők is beállnak a sorba, és a Magyarországnak járó források megvonásáért küzdenek.
 
A plenáris szavazás során Deutsch Tamás módosító indítványainak többsége bekerült elfogadott végleges szövegbe. Ennek köszönhetően az Európai Parlament megerősítette, hogy már a tervezés fázisában számolni kell a regionális fejlesztési programok felgyorsult tagállami végrehajtásával, és ezzel arányosan megfelelő szintre kell emelni a kohéziós forrásokat. A Fidesz-KDNP céljavolt, hogy az Európai Bizottság 2017-ben maradéktalanul kifizesse azokat a számlákat, amelyek a már megvalósult tagállami projektek kapcsán keletkeztek.
 
A parlamenti álláspont szerint a 2017. évi költségvetésben azt is biztosítani kell, hogy a migrációs válság kezelésére mozgósított forrásokat ne más, már működő uniós programok kárára vonják el. Deutsch Tamás módosító indítványa a kohéziós és agrár pénzeket védi a migrációs krízis kezelésére szolgáló források meghatározásakor.
 
Deutsch Tamás és Erdős Norbert javaslatára a parlamenti állásfoglalásba bekerült az iskolatej és iskolagyümölcs programok kiemelt fontossága is. Az Európai Bizottságnak meg kell vizsgálnia, hogy a 2017. évi uniós költségvetésben hogyan emelhetők az ezen programok finanszírozására fordítható uniós források.
 
Háttér: Az Európai Bizottság az EP plenáris ülésén elfogadott prioritásokra támaszkodhat a költségvetési tervek elkészítésekor. Az Európai Bizottság májusban terjeszti elő az Európai Parlament és a Tanács részére a 2017. évi uniós költségvetés tervezetét.