Felfüggesztették Kovács Béla mentelmi jogát

2015. 10. 14.

Az Európai Parlament Jogi Bizottsága (JURI) hétfőn zárt ülésen szavazott a lengyel Tadeusz Zwiefka jelentéséről, amely Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselőt érintő, a magyar Legfőbb Ügyész kezdeményezésére indult mentelmi ügy kapcsán született. A képviselők nagy többséggel elfogadták a jelentést, amely Kovács mentelmi jogának felfüggesztését javasolta az EP plénumának.

A mai brüsszeli plenáris szavazáson az EP-képviselők Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztése mellett döntöttek. Az új parlament által már több esetben alkalmazott európai parlamenti gyakorlatnak megfelelően a képviselő a bírósági ítélet megszületéséig az ellene folyó eljárás alatt nem tartóztatható le és nem korlátozható képviselői feladatainak ellátásában.

A döntésre másfél évet kellett várni, mivel a jobbikos képviselő többször kért halasztást ügyének megvitatása kapcsán, a mentelmi joga védelmében ügyvédet is alkalmazott. Szájer József, a JURI bizottság tagja elmondta: "fontosnak tartom, hogy támogató parlamenti döntés született, és ez a sokakat érdeklő ügy végre a bíróság elé kerül, mert csak az igazságszolgáltatás képes a részletes és korrekt bizonyítás lefolytatására".