Magyarország

Fico és a szlovák nyelvtörvény kapta az idei Jogtipró-díjat

2010. 01. 30.

Szájer József (Fidesz) európai parlamenti képviselő elmondta, hogy Újvárossy Ernő az életét adta a szabadságért. A temesvári presbitert a Securitate megpróbálta rávenni, hogy a szabálytalanul végezze el a templom felújítását, s így a közvélemény előtt be lehessen feketíteni Tőkés Lászlót. Ő nem volt hajlandó erre, s mindent szabályosan végzett. A Securitate ezt követően Temesvár mellett megölte.

A Jogtipró-díjra idén három jelölt volt: Robert Fico és a szlovák államnyelvtörvény, a BKV és vezetői, valamint a Heves megyei közgyűlés és a Hospinvest. Robert Fico és a szlovák nyelvtörvény a beérkezett 3502 szavazatból 1625 vokssal lett az első a szavazáson.

Az indoklás szerint a közintézményekben a magyar nyelv használatát több ezer euróval büntetni rendelő törvény szövege nem csupán az európai szabadságjogi normákkal, egyezményekkel ellentétes, de a szlovák-magyar alapszerződést rendelkezéseit is sérti.

(MTI)