Rendezvények

’56 üzenete: A szabadság minden előtt!

’56 üzenete: A szabadság minden előtt!

2007. 10. 18.

A Brüsszelben élő 56-os emigráns magyarok is meghívást kaptak arra a megemlékezésre, amelyet az Európai Parlament magyar néppárti képviselői tartottak az 1956-os forradalom közelgő évfordulója alkalmából. Őket üdvözölve Szájer József fideszes EP képviselő, a magyar néppárti delegáció vezetője rámutatott, hogy „Október 23-ára, 2007 október 23-ának előestéjén nem lehet úgy emlékezni, hogy ne emlékezzünk meg a közelmúltnak azokról az eseményeiről, a szabadságnak azokról a megsértéseiről, amely Budapest utcáin egy évvel ezelőtt történt.”

Szájer József kiemelte, hogy az 56-os hősök által elkezdett küzdelem ma is folytatódik, mert a szabadságért továbbra is meg kell küzdeni.

– „Egy ember szabadságának a megsértése, az minden ember, az egész közösség szabadságának a megsértése. Egy újságíró megfenyegetése az egész sajtószabadságnak a sérelme. Éppen ezért az a küzdelem, amit 56-os hőseink küzdöttek és folytattak, az a mindennapokban folytatódik, még hogyha nem is olyan heroikusan, és nem is feltétlenül olyan nehéz körülmények között, de nekünk ma élő embereknek az 1956-os forradalomnak egy üzenete lehet: a szabadság minden előtt” – hangoztatta a fideszes EP képviselő.

Navracsics Tibor a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője beszédében azt hangsúlyozta, hogy a mai magyar társadalom még nem méltó arra, hogy őrizze az 1956-os forradalom emlékét.

– „Számomra megdöbbentően mutatja ezt a méltatlanságot az a közöny, amellyel a magyar közvélemény az 1956-os forradalom emlékét meggyalázó kijelentéseket fogadja. Nem hördült fel a társadalom” – fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője. – „Nem mondják azt, hogy elképzelhető, hogy vannak különböző nézőpontok az 1956-os forradalom megítélésében, de a történelmet meghamisítani, a történelmet meggyalázni, egy nemzet függetlenségi törekvését meggyalázni nem lehet. Némán megyünk el amellett, amikor egy hivatalban lévő miniszterelnök jelenti ki, hogy 1956-tal kapcsolatban sok egyenrangú értékelési szempont létezik. Lehet, hogy vannak, akik számára sok egyenrangú értékelési szempont létezik 1956-tal kapcsolatban, a mi számunkra egyetlen értékelési szempont létezik. Az 1956-os forradalom a szabad és független Magyarország forradalma volt, csak ebből a szempontból lehet értékelni” – mondta Navracsics Tibor.

Az ünnepi megemlékezésen előadást tartott Ablonczy Balázs történész, és imát mondott 56 hőseiért Havas István a brüsszeli magyar katolikus misszió vezetője. Az esten közreműködött Kovács Ákos énekes-előadóművész és az Állami Népi Együttes is.

(Euvideohu)