Rendezvények

A 20. század egyik legnagyobb eseménye

2009. 08. 19.

Az eseményen vezető külföldi és hazai politikusok, közéleti emberek vettek részt. Jelen volt Angela Merkel német kancellár, Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök, valamint a diplomáciai élet képviselői és európai parlamenti képviselők.

A koncert előtt Szájer József EP-képviselő mondott köszöntőt. A páneurópai pikniket a XX. század egyik legnagyobb eseményének, a szabadság nagyszerű ünnepének nevezte. Elismeréssel szólt a debreceni és a soproni szervezőkről, akik bátorságukkal "teljesen új vágányra" állították a történelmet. Civil tettük elindította azt a folyamatot, amely ledöntötte a kommunizmus, a szocializmus sokáig legyőzhetetlennek hitt világrendjét – mondta.

Szájer József emlékeztetett a barikádnak akkor is két oldala volt. A másik oldalon álltak "a szabadság ellenségei, akik közül sokan "velünk együtt ünnepelnek (…)". A szónok feltette a kérdést, vajon megvalósultak-e a szabadságot szerető polgárok álmai? "Beszélhetünk-e valóban egyesült Európáról, ahol a nemzetek szó nélkül eltűrik egy nemzeti kisebbség jogfosztását, hogy anyanyelvét használja, amint ez a szlovákiai magyarokkal történt. Miként higgyék el az emberek, hogy rendszerváltás történt, ha a bukott rendszer örökösei ma is ott ülnek a vezető gazdasági, politikai pozíciókban. Kérdésfeltevéseinek sorát a közönség tapssal fogadta.

Magas László, a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány elnöke köszöntőjében kiemelte: a piknik történelmi pillanat volt, amelynek létrejötte köszönhető annak, hogy néhány bátor civil demokráciába vetett hite képes volt sok ezer embert megszólítani és hívni egy örömünnepre, "a diktatúra gyűlölt jelképe, a vasfüggöny együttes lebontására. Köszönhető az akkor szolgálatot teljesítő határőröknek, akik a humánum oldalára álltak és mindenekelőtt köszönhető azoknak a keletnémet embereknek, akiknek a szabadságvágya minden félelmet legyőzött és szétfeszítette a két világrendszert elválasztó kaput.

A hangversenyen felhangzott Szokolay Sándor: Nyitány-fantázia művének ősbemutatója a győri filharmonikusok előadásában a szerző vezényletével. A kompozíciót a zeneszerző Sopron város felkérésére írta a jubileum tiszteletére. Majd Angela Merkel ajándékaként fellépett a Weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola kórusa. A Győri Filharmonikus Zenekar Beethoven IX. szimfóniáját szólaltatta meg nemzetközi kórus, illetve hazai és külföldi szólisták közreműködésével.

A gépkocsikkal a koncertre érkező magas rangú vendégeket a barlangszínház parkjának bejárata előtt kisebb csoport várta transzparensekkel, amelyeken egyebek között a korrupciómentes közélettel kapcsolatos követeléseiket fogalmazták meg.

Szájer József teljes beszédét itt olvashatják:www.szajer.hu/hu/cikk/237/