Alaptörvény

A Fidesz nyitott az Ab döntésére és kijavítja a formai hibákat

A Fidesz nyitott az Ab döntésére és kijavítja a formai hibákat

2012. 12. 28.

Rogán Antal aláhúzta, a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja nyitott az Alkotmánybíróság véleményére. Tudomásul vesszük, hogy az Ab formai hiányosságokra hivatkozik. Örülünk annak, hogy nincs tartalmi vita köztünk, és az Alkotmánybíróság között – hangsúlyozta Rogán Antal.

A politikus elmondta, a formai hiányosságokra vonatkozó érvelés azt jelenti, hogy az Ab feladatot adott az Országgyűlésnek. A magunk részéről készen állunk arra, hogy végrehajtsuk az Ab döntését, és februárban a parlament ülésén kijavítsuk a formai hibát, melyet kifogásolt az Alkotmánybíróság – fogalmazott a frakcióvezető.

Mivel az Ab formai hiányosságokat talált, tartalmit nem, nyilvánvalóan nem tartalmi, hanem formai szempontok alapján mérlegelve fogjuk összeállítani az alkotmány-módosításra irányuló javaslatot – jelentette ki Rogán Antal.

Az Ab maga is világosan és egyértelműen nyilatkozta, hogy tartalmi kérdéseket nem vizsgál – húzta alá Szájer József. A politikus leszögezte, alapvetően alkotmányjogi, nem pedig politikai jellegű vitáról van szó. Elmondta, az Országgyűlés, az alkotmányozó hatalom minden tekintetben jóhiszeműen cselekedett. Mi, és a külvilág is joggal vélte azt – ezen ítélet megszületéséig -, hogy az alaptörvény átmeneti rendelkezései részei magának az alaptörvénynek – fűzte hozzá.

Szájer József fontosnak tartja az ítéletet, mert véget vet az átmeneti rendelkezésekről szóló felesleges formai vitáknak. Miután az Ab ítélete tartalmi kérdéseket nem érint, a jogalkotónak, a koalíciónak, az alkotmányozó hatalomnak, az Országgyűlésnek alkotmányos céljai tartalmi értelemben nem változtak, a formai hibát egy viszonylag egyszerű alkotmánymódosítással ki lehet küszöbölni – fogalmazott a fideszes EP-képviselő.

Forrás: fidesz.hu

További megjelenés: HírTV