Hírek

A kordonbontás egyik legfontosabb eredménye a demokrácia győzelme

A kordonbontás egyik legfontosabb eredménye a demokrácia győzelme

2008. 05. 18.

A bíróság közelmúltban meghozott döntése – miszerint felmentette a kordonbontókat a szabálysértés alól – igazolta, hogy a Fidesznek igaza volt, amikor vállalta a kockázatot és lebontotta a kordont a Kossuth téren, majd ezt követően az érintett képviselők lemondtak mentelmi jogukról – közölte sajtótájékoztatón Szájer József, aki maga is részt vett a kordonbontásban.

A politikus hozzátette: a bírósági döntés elégtételt adott minden szabadságszerető polgárnak, hiszen a polgároknak igen is joga van arra, hogy kinyilvánítsák véleményüket. Mint mondta, azt is fontosnak tartja, nem hogy a történtek után nem kértek különleges elbánást a rendőrségtől, és a bíróságtól, hanem lemondtak mentelmi jogukról, sőt fel is adták magukat. Szájer József emlékeztetett arra, hogy ő saját maga írt levelet az akkori budapesti rendőrkapitánynak arról, hogy mely EP-képviselők vettek részt a kordonbontásban. Leszögezte: a kordonbontás egyik legfontosabb eredménye a demokrácia győzelme.

Igazuk volt azoknak, akik kiálltak az emberi szabadságjogokért

Mint mondta, a mostani döntés igazolta: igazuk volt azoknak, akik kiálltak az emberi szabadságjogokért, igazuk volt azoknak, akik úgy gondolták, hogy a demokráciában nincsen helye kordonnak, és az emberi szabadságjogok önkényes korlátozásának. Szájer József szerint a bíróság döntése igazolta azt, hogy megérte annak idején kiállni a szabadságjogokért, a polgárok gyülekezési jogáért, a mozgáshoz való jogért és a szólásszabadságért. A Fidesz politikusa szerint a hatalom a korábbi szocialista rendszerhez hasonlóan akarta korlátozni az embereket véleményük kinyilvánításában.

Egy törvénytelen állapotot szüntettünk meg

Úgy vélte, a kormány félelmében olyan eszközökhöz folyamodott, amelyeket demokratikus elődei nem alkalmaztak, amilyen eszközökkel nem korlátozták az emberek szabadságát. "Ezért is volt fontos a mi fellépésünk" – közölte. Szájer József emlékeztetett: a Fidesz képviselői 2007. február elején egy alkotmányellenes, és az emberek szabadságjogait durván korlátozó helyzetet számoltak fel és helyreállították a törvényes rendet a Kossuth téren. "Egy törvénytelen állapotot szüntettünk meg" – fogalmazott a Fidesz politikusa.

Nem volt szükség büntetés kiszabására

A Pesti Központi Kerületi Bíróság szerint a Kossuth téri kordont tavaly elbontó fideszes képviselők cselekedete "oly csekély fokban veszélyes a társadalomra", hogy emiatt nem volt szükség büntetés kiszabására. A bíróság erre hivatkozva szüntette meg a képviselőkkel szembe garázdaság és rendzavarás miatt indult eljárást; erről a Fővárosi Bíróság csütörtökön tájékoztatta közleményben az MTI-t. A Fidesz országgyűlési és európai parlamenti képviselői tavaly február 2-án bontották le a Kossuth teret övező kordont, ezután három nappal a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) feljelentést tett Orbán Viktor pártelnök és 79 társa ellen rendzavarás és garázdaság szabálysértése miatt. A PKKB április 26-án hozott végzést a kordonbontó képviselők ügyében és megszüntette az eljárást. A megszüntető végzés jogerős.

(MTI)