Európai Parlament

A magyar földtörvény pedig hatályba fog lépni

A magyar földtörvény pedig hatályba fog lépni

2014. 02. 24.

Szájer szerint Bécs azoknak kér védelmet az Európai Bizottságtól, akik törvénysértő módon szereztek földet Magyarországon. Mint kifejtette, uniós csatlakozásukkor az új tagállamoknak lehetőségük volt megvédeni termőföldjüket, az akkori szerződések pedig a szabályok kijátszásával köttettek.

„A magyar állam sokáig gyenge volt, de az elmúlt időszakban világossá tette, hogy a tilalom idején megkötött színlelt szerződéseket nem fogja elfogadni” – húzta alá a néppárti frakció magyar alelnöke, aki szerint a csalóknak arra is lett volna lehetőségük, hogy időben visszalépjenek, sokat ezt mégsem tették meg. „A magyar földtörvény pedig hatályba fog lépni ” – szögezte le Szájer.

A múlt héten, az agrárminiszterek brüsszeli tanácskozását követően Andrä Rupprechter osztrák tárcavezető közölte: hivatalosan ígéretet kapott a bizottságtól, hogy a brüsszeli testület megvizsgálja az új magyar földtörvényt, ezt később a bizottság meg is erősítette az MTI-nek.

„Ez egy magyar ügy”
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter erre reagálva azt monda, újabb barátságtalan lépés, amit Rupprechter osztrák földművelésügyi miniszter a magyar földtörvény kapcsán tett. „Ez egy magyar ügy, amit nekünk kell rendeznünk.” Hozzátette, egyelőre továbbra sem tartja szükségesnek, hogy kétoldalú egyeztetés legyen, miután az osztrák tárcavezető „folyamatosan sértegeti a magyarokat, folyamatosan feljelent bennünket”, ahelyett hogy tudomásul venné: nem Ausztria, hanem Magyarország feladata, hogy rendezze a földviszonyokat. Mint arról korábban beszámoltunk, a Magosz támogatja a kormány minden olyan törekvését, amely a spekulációs célú földvásárlások megszüntetésére irányul.

Meg kell védeni a termőföldet
Bitay Márton, a földügyekért felelős államtitkár a Lánchíd Rádióban elmondta, az volt a célja az új földforgalmi törvénynek, hogy ezt a legfontosabb kincsünket, a nemzeti szuverenitásunk egyik alapját, a magyarországi termőföldet megvédjük. Úgy védjük meg, hogy kiállja az alkotmányosság próbáját, kiállja a brüsszeli bürokraták kekeckedését, ugyanakkor megvédje a magyarországi termőföldet és a helyben lakó földműveseké legyen ez a föld – tette hozzá. „Nem arról van szó, hogy állampolgársági alapon teszünk különbséget, hanem azt mondjuk, hogy vessünk véget egy 1100 éves vitának, a spekulánsoknak, befektetőknek köszönjük szépen az eddigi jelenlétet, viszontlátásra.”

Az új magyar földtörvény értelmében a haszonbérleti szerződések, amelyeknél a külföldi gazdák előre kifizették a bérleti díjat, a zsebszerződésekhez hasonlóan érvénytelenek, és 2014. májusig meg kell szüntetni őket.

Forrás: MNO