Európai Parlament

A pénzügyi válság közepén ne korlátokat alkossunk a kis- és középvállalkozásoknak!

A pénzügyi válság közepén ne korlátokat alkossunk a kis- és középvállalkozásoknak!

2009. 03. 10.

Annak előmozdítása érdekében, hogy az európai kis- és középvállalkozások alkalmazzák ezen új, rugalmasabb európai társasági formát, Szájer József – mint a témáért felelős magyar képviselő – azon a véleményen van, hogy az Európai Parlament ne szabjon határokon átívelő követelményeket az Európai Zártkörű Társaság (= európai KFT) létrehozására. "A kis- és középvállalkozásokat eredetileg helyben hozzák létre, majd később a társaság akár kiterjesztheti tevékenységét más tagállamokra is, ezért minden ez irányú korlátozásra nemet kell mondanunk. Ezért szavaztuk le a jelentést"- érvelt a magyar képviselő. A határokon átnyúló tevékenység elkezdésére vonatkozó szándék bizonyítása vagy akár bejelentésére irányuló kötelezettség teherrel járó korlátozás lenne, mind a cég, mind a cégbíróság vonatkozózásában, ezért a képviselő véleménye szerint az ilyen bizonyítás vagy tájékoztatás nem tartozhat az európai társaság létrehozásának előfeltételei közé.

Szájer József kiállt az Európai Bizottság eredeti javaslat mellett és korábbi indítványában azt is javasolta, hogy az Európai Zártkörű Társaság tőkéje legalább 1 EUR legyen, amely összegéről az alapszabályban kell határozni. A képviselő úgy látja, hogy mivel ezen európai társasági formáció ily feltételekkel fontos előrelépést jelentene az európai gazdasági társaságok számára, és alternatívát jelentene a nemzeti cégformákhoz képest, meg kell adni a lehetőséget és a rugalmasságot a piaci szereplőknek, hogy dönthessenek a tőkéjükről, ami aztán megkönnyítené ezen új cégforma használatát.
Szájer József e két lényegi javaslatát még az Európai Parlament Jogi Bizottságának nyújtotta be. 

A pénzügyi válság közepén, az európai gazdaság számára jelzés értékű lenne egy olyan egységes közösségi jogi vállalkozási forma létrehozása, amely a kis- és középvállalkozások számára vonzó. Ebből a célból az Európai Bizottság is többek között azt javasolta, hogy a vállalkozók számára maradjanak a lehető legegyszerűbbek az alapítási feltételek, és hogy az Európai Zártkörű Társaság további „életét” ne terhelje szükségtelen bürokrácia.