Európai Parlament

A polgárközeli Európai Parlamentért

2008. 05. 27.

A javasolt változások egy alapos mérlegelési folyamat következményei, az eredményeket az intézmény lépésről-lépésre valósítja majd meg. Az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottsága megfontolta a reformmal foglalkozó munkacsoport eredményeit és számos javaslatot fogalmazott meg.

Szájer József, mint az Európai Néppárton belül a reformért felelős alelnök és az Alkotmányügyi Bizottságban a témáért felelős egyik képviselő kiemelte, hogy az Európai Parlament reformfolyamatának kulcsfontosságú célkitűzése a jogalkotási munkafolyamatok javítása az átláthatóság növelése érdekében, valamint az, hogy az intézmény jobban megfeleljen a polgárok Európai Parlament irányában támasztott elvárásainak. "Javaslataim ezeket a követelményeket tükrözik."- hangsúlyozta a képviselő.

A jelentés foglalkozik az olyan demokratikus eszközzel, mint az Európai Bizottsághoz és a Tanácshoz intézett képviselői írásbeli kérdések, vagy például azon lehetőség bevezetése, hogy a plenáris ülésen a témáért felelős képviselő kezdeményezze, majd zárja le a jogalkotási szöveggel kapcsolatos vitát.