Magyarország

A Szabadság Kör beperelte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumot

2008. 12. 17.

Az IRM épülete előtt Balog Zoltán, az emberi jogi bizottság elnöke, a Szabadság Kör tagja emlékeztetett arra, hogy öt kérdésből álló nyílt levelét még augusztusban adta át Draskovics Tibornak, akitől arra várt választ, hogy 2006. szeptember 17-ét követően a rendőrség, illetve a minisztérium az állami rendezvények, gyűlések, demonstrációk biztosítására, ellenőrzésére milyen magáncégekkel szerződött.

Balog elmondta: különösen az In-Kal Security szerepére kíváncsiak, mert sajtóinformációk szerint a cég többször is ellátott olyan feladatot, amelyet jogszerűen nem tehetett volna, például rendezvényeken igazoltatta a résztvevőket. Gulyás Gergely szerint azért perelték be a tárcát és az Országos Rendőr-főkapitányságot is, mert kérdéseikre a törvényben foglalt 15 napon belül nem érkezett válasz.

Balog Zoltán emlékeztetett arra, hogy Draskovics Tibor még augusztusban egy hosszú listát ígért azokról a cégekről, amelyek számláztak a rendőrségnek, azonban ezeket az adatokat nem kapták meg. Draskovics Tibor akkor azt mondta, szerinte „általánosak” a társaság kérdései, ezért várhatóan Balog Zoltán majd kap egy listát „6826 olyan cégről, aki számlázott a rendőrségnek” a legkülönbözőbb szolgáltatások igénybevétele miatt.

Gulyás Gergely arra is kitért, hogy nem tartják elfogadható eljárásnak, ha az In-Kal Security-nek esetleg rejtett kapcsolata van a minisztériummal, illetve a rendőrséggel. Tudomásuk szerint ugyanis az In-Kal Security-vel egy fővállalkozón keresztül szerződnek, vagyis a cég így nem közvetlenül áll kapcsolatban állami szervekkel.

(MTI)