Magyarország

A Szabadság Kör nyilatkozata a melegfelvonulással kapcsolatban

A Szabadság Kör nyilatkozata a melegfelvonulással kapcsolatban

2009. 08. 31.

A Szabadság Kör az elmúlt években többször határozottan kritizálta a rendőrséget a gyülekezési jog hatálya alá eső rendezvények helytelen kezelése miatt. Azt várjuk a rendőrségtől, hogy jogszerűen, politikai utasításoktól és elvárásoktól függetlenül garantálja a felvonulók, továbbá a bejelentett melegfelvonulással szembeni tiltakozások résztvevőinek gyülekezéshez való jogát. Határozott véleményünk, hogy a társadalom bármely csoportjának joga van az önmeghatározásra és a véleménynyilvánításra.

A Szabadság Kör elítéli a garázdaságot, és a randalírozást, ezért elvárjuk, hogy a rendőrség határozottan lépjen fel mindazokkal szemben, akiknek a magatartása – a véleménynyilvánítás határain túllépve – valóban szabálysértést vagy bűncselekményt valósít meg. A Szabadság Kör minden résztvevőt arra kér, hogy maradéktalanul tartsák be a törvényeket. Valljuk, hogy az erőszak árán történő véleménynyilvánítás hamisnak hat a polgárok fülében.

Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy a rendőrség a várható jogsértések elbírálásakor kirívóan elfogult, emiatt nem egyforma alapossággal vizsgálja a rendőri intézkedésre okot adó cselekményeket. Amikor a Szabadság Kör ismételten a magyar állami szervek kötelezettségét hangsúlyozza a gyülekezési jog értéktartalomtól független gyakorlásának biztosításakor, akkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a rendőrségnek valamennyi jogsértő magatartással szemben egyformán fel kell lépnie, függetlenül attól, hogy azt a melegfelvonulás résztvevői vagy az ellenük tüntetők követik el.

A Szabadság Kör civil személyek, közéleti személyiségek, politikusok kötöttségektől mentes tömörülése, amely a szabadságjogokat Magyarországon ért támadásokra való tekintettel, a szabadságjogok következetes, megalkuvás nélküli politikai képviseletét tűzte zászlajára.

Kelt, Budapest, 2009. augusztus 31.

Balog Zoltán (teológus, politikus); Borókai Gábor (újságíró); Elek István (közíró); Gál Kinga (jogász, politikus); Gulyás Gergely (jogász); Győri Enikő (volt nagykövet, tanácsadó); Gyürk András (politikus); Hammerstein Judit (tanácsadó); Hankiss Ágnes (író, pszichológus); Hegedűs Zsuzsa (szociológus); Hidvéghi Balázs (politikai tanácsadó); Holbok Sándor (jogász); Kerezsi Loránd (politikai tanácsadó); Manchin Róbert (alpolgármester); Őry Csaba (jogász, politikus); Panyi Miklós (joghallgató); Pap Csaba (joghallgató); Prőhle Gergely (liberális Fridrich Naumann Alapítvány volt magyarországi vezetője, tanácsadó); Segesdi János (alpolgármester); Szájer József (jogász, politikus); T. Mészáros András (polgármester); Torda Eszter (jogász, tanácsadó)