Magyarország

A Szabadság Kör Nyilatkozata a tibeti emigránsok magyarországi kiutasításról

A Szabadság Kör Nyilatkozata a tibeti emigránsok magyarországi kiutasításról

2008. 09. 02.

A Szabadság Kör felszólítja a magyar kormányt, hogy vizsgálja felül a döntését e kérdésben, és állítsa vissza a korábbi szabályozást. Véleményünk szerint a kormány döntése érthetetlen, semmilyen politikai vagy jogi ok nem indokolja a kiutasítást, szembe megy az Európai Unió alapját képező emberi-és szabadságjogokkal, valamint az uniós tagállamok egyöntetű gyakorlatával. Különösen súlyosnak ítéljük, hogy mindezt egy olyan ország kormánya teszi, amely ország menekülő állampolgárait az 1956-os forradalmunk után – hasonló helyzetben – más nemzetek befogadtak.
 
A Szabadság Kör civil személyek, közéleti személyiségek, politikusok kötöttségektől mentes tömörülése, amely a szabadságjogokat Magyarországon ért támadásokra való tekintettel, a szabadságjogok következetes, megalkuvás nélküli politikai képviseletét tűzte zászlajára. Az emberi jogok azonban nem ismernek országhatárokat.

A Szabadság Kör ezért emelte már fel a szavát korábban is Tibet ügyében, és tiltakozott határozottan idén márciusban a kínai hatóságok tibeti atrocitásai ellen. A Szabadság Kör kifogásolta, hogy Kínában durván korlátozzák az emberi-és szabadság jogokat, a sajtó-és a gyülekezési szabadságot, valamint a vallásszabadságot. Ezek a jogok és elvek egyetemesek és minden szabad és demokratikus társadalom magáénak vallja. Érthetetlen minden demokrata számára, hogy a magyar kormány miért megy szembe az európai közös értékekkel.

Kelt, Budapest, 2008. szeptember 2.

Balog Zoltán (teológus, politikus); Borókai Gábor (újságíró); Elek István (közíró); Gál Kinga (jogász, politikus); Gulyás Gergely (jogász); Győri Enikő (volt nagykövet, tanácsadó); Gyürk András (politikus); Hammerstein Judit (tanácsadó); Hankiss Ágnes (író, pszichológus); Hegedűs Zsuzsa (szociológus); Hidvéghi Balázs (politikai tanácsadó); Holbok Sándor (jogász); Kerezsi Loránd (politikai tanácsadó); Manchin Róbert (alpolgármester); Őry Csaba (jogász, politikus); Panyi Miklós (joghallgató); Pap Csaba (joghallgató); Prőhle Gergely (liberális Fridrich Naumann Alapítvány volt magyarországi vezetője, tanácsadó); Segesdi János (alpolgármester); Szájer József (jogász, politikus); T. Mészáros András (polgármester); Torda Eszter (jogász, tanácsadó)