Európai Parlament

A szocialisták “kettős mérce” politikája megbukott az Európai Parlamentben

A szocialisták “kettős mérce” politikája megbukott az Európai Parlamentben

2009. 10. 22.

Szájer József az olasz sajtószabadságról szóló, szocialisták által kezdeményezett parlamenti vitában szóbeli módosító javaslatot terjesztett elő, amelyben, többek között Pindroch Tamás újságíróval szembeni eljárás elítélését szorgalmazta. Mint ismeretes az újságírót Keller László szocialista politikus utasítására, jogellenesen rabosították. Ahogy felszólalásában hangsúlyozta: "most dől el, hogy a szocialisták valóban a sajtószabadság hívei, avagy – kettős mércét alkalmazva- csak saját politikai céljaikra, eszközként használják a sajtószabadság eszméjét."

A módosító indítványt elutasítva, a képviselők láthatták. "Mire megy ki játék"- mondta Szájer József. Ennek következményeként, több képviselő korábbi álláspontját megváltoztatva a szociálliberális baloldal előterjesztése ellen szavazott. Így a több hetes előkészítés ellenére a szocialisták "kettős mérce" politikája megbukott az Európai Parlamentben.

Ezzel a döntéssel azt a szocialista törekvést is sikerült megakadályozni, amelyet az európai újságíró szervezetek is elleneztek, hogy az Európai Bizottság kezdeményezzen jogszabályt a sajtóval kapcsolatban.