Afrika érdeke a helyben maradás és a fiatalok megtartása

2016. 05. 31.

Az Európai Parlamentben szervezett találkozón az afrikai országok nagykövetei egybehangzóan nyilatkoztak a kialakult helyzetről: a terrorizmus és az embercsempészet szinte kizárólag üzleti alapon működik. Míg korábban sokan meggyőződésből csatlakoztak a terrorszervezetekhez, ma már a többség felismerte, hogy azok sem a társadalmi építkezés és az igazságosság letéteményesei, ezért a toborzás ma már leginkább gyermekrablásban merül ki. Vélhetően a szomáliai Al-Shabab terrorszervezet vezetésében is csak elvétve van szomáliai, többségében külföldi szélsőségesek irányítják a terrorcsoportot.

Menekültek beszámolói alapján a nagykövetek elmondták, hogy a csempészek Líbiáig minden nehézség nélkül eljuttatják az Európa felé tartó fiatalokat, hogy ott családjaiktól váltságdíjat követeljenek a továbbengedésükért, különben rabszolgaságba kényszerítik őket. A nemzetközi szervezetek támogatásának kevesebb, mint fele ér célba. Az eddigi naiv megközelítés pedig tovább fokozta a problémát: csak a fiatalok oktatásával és az egészségügyi ellátás biztosításával foglalkoztak, a biztonság és a munkahelyteremtés kérdését azonban figyelmen kívül hagyták. Ennek következtében egyre több és több képzett fiatal indult meg Európa felé a kilátástalan helyzet miatt.  A demográfiai helyzet következtében ez a folyamat csak erősödni fog. Mivel az Európai Uniónak nincsenek határozott idejű tartózkodásra jogosító vízumprogramjai, a tehetős családokból is sokan illegális úton próbálnak eljutni Európába. Még az olyan kezdeményezések is fordítva sülnek el, mint a Google ingyenes wifi programja, amely végül leginkább a fiatalok elvándorláshoz használt eszközének bizonyult.

Hölvényi György a találkozó után elmondta: "Noha jelentős a korrupció és a politikai berendezkedés távol áll az európai gyakorlattól, a migrációs válság és a radikalizmus megelőzésében egyenlő partnerként kell kezelni az afrikai országokat, hiszen ők ismerik a mindennapi élethelyzeteket és a társadalmi kihívásokat. Afrika a fejlődésben, a fiatalok képzésében és megtartásában, a munkahelyteremtésben érdekelt, ennek pedig feltétele a biztonság. Az európai felsőbbrendűség és a gyarmati idők hagyományai ma már nem vezetnek eredményre. Ha Európa nem nyújt átfogó segítséget, akkor a fejlesztésre költött eurómilliók sem hozhatnak érdemi változást".