Európai Parlament

Állásfoglalás Grúzia helyzetéről

Állásfoglalás Grúzia helyzetéről

2008. 09. 03.

Moszkva a legrosszabb szovjet-orosz történelmi hagyományokat elevenítette fel egy szomszédos szuverén ország elleni háború kiprovokálásával, majd annak fegyveres megtámadásával. Oroszország a mai napig nem vonta vissza a grúz területeket megszálló alakulatait, semmibe veszi a nemzetközi jogot és saját vállalt kötelezettségeit.

Világosan és határozottan kiállunk Grúzia függetlensége és szuverenitása mellett, és az orosz agresszióval szemben. Ez erkölcsi kötelességünk, hiszen 1956-ban Magyarország a szovjet csapatok hasonló agresszióját szenvedte el. Egyben életbevágó érdekünkről is van szó, mert Grúzia megtámadása és megszállása súlyosan sérti Európa – s benne Magyarország – stabilitását és biztonságát.

Grúzia példája megerősít bennünket abban, hogy a Fidesz álláspontja a helyes, amikor az erős Európa eszméjét képviseljük, szemben az Európát megosztó és gyengítő törekvésekkel. A grúziai válságnak ébresztőként kell szolgálnia: egy erős, egységes európai álláspont képes biztosítani a békét, stabilitást és a tagállamok szuverenitását.