Alaptörvény

Az alkotmány vegye figyelembe a kisebbségek igényeit!

Az alkotmány vegye figyelembe a kisebbségek igényeit!

2011. 03. 17.

Az alaptörvénynek minden tekintetben meg kell felelnie a hazai kisebbségek igényeinek – mondta Szájer József csütörtöki sajtótájékoztatóján, hozzátéve: Magyarország szeretne ebben a tekintetben mintaországgá válni. A képviselő leszögezte: a csütörtöki megbeszélésen arról biztosították a kisebbségi önkormányzatok vezetőit, hogy a jelenleg hatályos alkotmánynak megfelelően a nemzetiségek és hazai népcsoportok részvételét Magyarország közéletében és parlamenti képviseletében a kormánykoalíció komolyan gondolja.

 

A módosított alaptörvény a kisebbségek jogait nem egyéni, hanem közös jogként fogalmazza meg. Ez koncepcionális, stratégiai váltást jelent – emelte ki Szájer József.

Szeretnénk, hogy a nemzeti kisebbségi csoportok jogainak érvényesülése a magyar jogrendszerben is hangsúlyosan megjelenjen – folytatta Szájer. A nyelvhasználat, a közéletben való részvétel, a kultúra anyanyelven való ápolásának kérdését a jelenlegi alkotmány is tartalmazza. Meg kívánjuk tartani ezeket a szabályokat, és tovább akarunk lépni ebben a kérdésben. Az anyanyelv használatának jogára vonatkozóan is fogunk kiegészítéseket tenni a készülő alaptörvény tervezetének szövegéhez – tette hozzá.

 

A kisebbségi önkormányzatok léte már önmagában olyan elem, amely a párját ritkítja a világon, ezért tovább kell erősíteni – húzta alá Szájer József.

Arról is beszélt: az alaptörvény az állam speciális kötelezettségévé teszi a magyar nyelv védelmét. A kisebbségi ombudsman jövőbeli szerepével kapcsolatban elmondta: az alkotmánymódosítás elsődleges célja az állampolgárok biztonságának garantálása. Az országgyűlési biztos jogosítványai a jövőben is érvényesülni fognak, mindezzel élő garanciát adhat a nemzetiségek jogainak érvényesülésére. A fideszes politikus úgy folytatta: garanciát vállalnak arra, hogy Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa mandátumának lejártáig folytathatja tevékenységét.

Firtl Mátyás KDNP-s képviselő kifejtette: ezeréves történelmünk Szent István király óta a nemzetiségek védelmére kötelez bennünket.

Szájer József a sajtótájékoztató végén azt mondta: nyitottak arra, hogy a nyelvhasználat, a magyar nyelv, illetve a nemzetiségek védelme érdekében a szükséges módosításokat megtegyék az alkotmányban.

(fidesz.hu)