Hírek

Az emberek rezsiköltségei nem növekedhetnek

Az emberek rezsiköltségei nem növekedhetnek

2014. 02. 02.

Szájer József kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy "a hatósági árakkal szembeni támadás" régóta nagy vitát okoz az Európai Unióban. Szerinte a közműcégeknek nem érdekük a hatósági ár, mert monopóliumukat szeretnék tovább élvezni, és szabadon megállapítani az árakat.

Úgy vélekedett, hogy a szolgáltatások sajátosságai, a vezetékhasználat kérdései miatt nem versenybarát a rendszer. "Ezeket a jövőbeni viták során világossá fogjuk tenni" – mondta.  

A képviselő kijelentette, hogy a hatósági árak kivezetésének felvetése a rezsicsökkentés folytatása miatti figyelmeztetés, ami egyben Brüsszel ellenállását is jelzi. Hozzátette: Magyarország határozottan fel fog lépni a kötelezettségszegési eljárás ellen, és mindent megtesz, hogy el se indulhasson a folyamat.   

Szájer József kiemelte: a válság közepén széleskörű egyetértés van az Európai Parlamentben arról, hogy a polgárok költségei nem növekedhetnek, ezért „hazánk sok szövetségest találhat”. Mivel a hatósági árak megszüntetése után a közműárak elszabadulhatnak, a hatóságoknak pedig a monopóliumok ellenőrzésére csak korlátozott lehetőségeik lennének, komoly támogatással, „küzdelemben, harcban” megvédhető lesz a rezsicsökkentés – mondta.   

A képviselő szerint a magyar kormány és a fideszes EP-képviselők mindent meg fognak tenni, hogy a folyamat ne akadályozza a rezsicsökkentést: lobbizni fognak az Európai Parlamentben, az Európai Bizottságnál és határozott kormányzati fellépés várható az Európai Tanácsban is.   

Törő Gábor (Fidesz-KDNP) a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy a lakosság teherbíró képessége 2010-ben véges volt. Magyarország más utat választott és példát mutathat arra, miként kell egy országot menedzselni, hogy a társadalom is elégedett legyen az iránnyal – jelentette ki.   

Az Aradi Ignác Művelődési Házban tartott rezsifórumra teljesen megtelt a terem, ami mintegy kétszáz embert jelentett. A többségében idősebbekből álló hallgatóság előtt Szájer József kifejtette: a magyar emberek támogatása fontosabb, mint „a brüsszeli vállveregetés”, és aki nem áll ki saját érdekeiért, nem fog elérni semmit Brüsszelben. Közölte: szeretik a békét, de annak érdekében, hogy a magyar emberek ne járjanak rosszabbul, vállalni kellett a vitákat is.

(MTI-fidesz.hu)