Európai Néppárt

Az emberközpontú Európának van jövője

Az emberközpontú Európának van jövője

2014. 11. 26.

Ferenc Pápa üzenetei hivatalba lépése óta emberek százmillióhoz jutnak el, és sikeresen szólítja meg azokat is, akik nem tartoznak a Katolikus Egyházhoz. Az uniós képviselőkhöz intézett üzenetében a római katolikus világegyház vezetőjeként kétezer év tradíciója alapján a huszonegyedik század társadalmi kihívásaira kereste a válaszokat. Az Egyház évszázados társadalmi tanításaira támaszkodva Ferenc pápa érdemi gondolkodásra késztette az európai döntéshozókat. Beszédében megkerülhetetlen kérdésként merült fel az egyén és a közösség, a jogok és kötelezettségek, továbbá az emberi méltóság és a gazdasági érdekek viszonya.
 
A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja az egyház és az állam alkotmányos szétválasztását kész tényként kezelve fontosnak tartja a katolikus egyház és más felekezetek társadalmi tanítását és felelősségvállalását – legyen szó oktatásról, szociális vagy egészségügyi szolgáltatásokról, menekültek ellátásáról, kultúráról vagy közösségépítésről.
 
A magyar kormány 2010 óta hozott számos intézkedése egybecseng azokkal a társadalmi kihívásokra adandó válaszokkal, amelyeket Ferenc Pápa is kiemelt az Európai Parlamenthez intézett beszédében. A családok védelme, a gazdasági válság által kiszolgáltatottá vált emberek megsegítése, az igazságosság-érzet helyreállítása és az arányos közteherviselés mind a társadalom megerősítését szolgálják. Ferenc pápa szavaiból fontos inspirációt meríthet valamennyi európai döntéshozó és polgár, hívők és nem hívők egyaránt. Az Európai Parlamentben megfogalmazott üzenetei jól tükrözik, hogy a katolikus egyház és más felekezetek együttműködése az államokkal fontos szolgálat az európai társadalom érdekében.
 
A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának sajtóközleménye – Strasbourg, 2014. november 25.