Hírek

Az EP-választás tükrözi a választói támogatást

Az EP-választás tükrözi a választói támogatást

2009. 03. 29.

A Fidesz európai parlamenti képviselője és képviselő-jelöltje bízik abban, hogy pártja meg fogja ismételni, vagy túl is haladja majd az előző EP-választás során elért sikeres szereplését, amikor sikerült a mandátumok felét megszereznie.

A választások eredményének komoly belpolitikai jelzésértéke lesz, s "lökést adhat" annak a mind többek által megfogalmazott igénynek, hogy Magyarországon minél előbb előrehozott választásokra van szükség – mondta az EP-képviselő.

Újságírói kérdésre válaszolva Szájer József kifejtette: elkötelezett európainak vallja magát, s ha bírálja az unió működését, azt erről a kiindulópontról teszi.

"Azért szoktam az Európai Uniót bírálni, mert nem elég erős, nem elég cselekvőképes. A polgárok többet várnak tőle, de nincs megfelelő felhatalmazása rá". Gyenge például a közös energia- illetve környezetvédelmi politika kérdésében – mondta. Hozzátette: az EU jelenleg még nem igazi unió, "inkább a tagországok összessége", de működésének javítására már történtek s történnek lépések.

Úgy vélte, hogy az a gazdasági katasztrófa, amely pillanatnyilag Magyarországot sújtja, részben azért állhatott elő, mert az unió Magyarország esetében nem érvényesítette kellő szigorral a statisztikai adatszolgáltatásra vonatkozó szabályait.

Ha ugyanis az Európai Unió szigorúbban, saját szabályait következetesebben betartva jár el, akkor talán "meg lehetett volna előzni legalábbis egy részét a mostani gazdasági helyzetnek" – mondta az EP-képviselő.
Hozzáfűzte: az unió nem KGST-ként működik, tehát nem kíván beleszólni az egyes országok gazdaságpolitikájába, "de vannak jogai arra, hogy számon kérje az egyes tagországoktól vállalásuk teljesítését."

Ebben az esetben ez maradt el, s "ha ez a fajta elvtársi segítség az európai unió részéről nem érkezett volna a szocialista párthoz, akkor mind a választások kimenetele, mind az ország gazdasági helyzete ma talán másképp nézne ki" – mondta, hozzátéve, hogy ezt a véleményt nem rejtették véka alá az unióban sem.

(MTI)