Európai Unió

Az EU több területen nem teljesítette az elvárásokat

Az EU több területen nem teljesítette az elvárásokat

2009. 05. 23.

Magyarország számára specifikus kérdés a határon túl élő magyarok ügye, ám az unió a gyakorlatban kevéssé tudja a kisebbségi jogokat érvényesíteni – mondta az EPP-ED alelnöke. Hozzátette: a másik, amiben az EU "nem igazán adott segítséget számunka", az alapvető szabadságjogok kérdése volt.

Magyarország számára a kisebbségi jogok kérdése azért érzékeny terület, mert az ország nemzeti lakosságának több mint egyharmad része a határokon kívül él – mondta a Fidesz EP-listájának második helyezettje.

A politikus példaként a kolozsvári egyetemen történtekre emlékeztetett, amikor két magyar oktató magyar nyelven kitett egy táblát az egyetemen s ezért elbocsátották őket. Közölte: ilyen ügyekben az EU nem bizonyult hatékonynak.

Az alapvető szabadságjogok kérdéséről Szájer József azt mondta: Magyarországon a demokrácia súlyos deficitjét mutatta akkor, amikor a kormányzati hatalom mindent megtett annak érdekékben, hogy akadályozza az emberek szabad véleménynyilvánítását.

Hangsúlyozta: olyan alapvető szabadságjogokról van szó mint a szólásszabadság, és a gyülekezésnek a szabadsága. Ebben súlyos sérelmek történtek 2006 októberében, de hasonló történt akkor is, amikor a hatalom kordonokkal vette körül a Kossuth teret, hogy ezzel megakadályozza az emberek szabad véleménynyilvánítását.

Ezekben a helyzetekben az EU "nem igazán adott segítséget számunkra, amikor ez ellen felemelhette volna a szavát", igaz – tette hozzá -, amit saját keretei között megtehetett, azt megtette.

Szájer József – a magyar és külföldi fiatalok előtt tartott előadásában – kitért az EU-csatlakozás előtt, a csatlakozással kapcsolatos magyar félelmekre is.

Kifejtette: azoknak a kelet-közép-európai országoknak, amelyek nem önként választották, hogy a Szovjetunió kötelékébe tartozzanak – és húsz évvel ezelőtt visszanyerték szuverenitásukat -, egy újabb szövetséghez tartozás lehetősége komoly dilemmát jelentett.

Emlékeztetett: Magyarországon ezt a dilemmát egy népszavazás döntötte el. Úgy vélte azonban, túlzottak voltak az olyan aggályok – mint például -, hogy túlzottan erős az EU, sok mindenbe beleszól, túlságosan beleavatkozik az emberek életébe.

(MTI)