Az európai baloldal elfogadta pártdiktátumát Magyarországgal szemben

2013. 07. 03.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja teljes egészében elfogadhatatlannak tartja a jelentést, mind annak hazugságokon, tévedéseken és csúsztatásokon alapuló megállapításait, mind annak sértő stílusát. A dokumentum olyan elemeket kér számon a magyar Országgyűlésen, amit más országoktól az Európai Parlament nem követel meg. A képviselőcsoport elutasítja a Magyarországgal szembeni igazságtalan eljárást és a vele szemben alkalmazott kettős mércét.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja elfogadhatatlannak tartja, hogy a jelentés megkísérli átvenni a magyar polgárok által választott Országgyűlés szerepét, és közvetlenül kíván beavatkozni magyar közjogi és politikai kérdésekbe. Ez az eljárás szembe megy az Európai Unió Szerződésével.

A szavazás mai eredménye ugyanakkor világosan bizonyítja: az európai baloldal nem rendelkezik a szükséges többséggel a 7-es cikk Magyarországgal szembeni elindításához. A liberálisok erre irányuló javaslatát ugyanis az EP nagy többséggel leszavazta.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja ezúton is köszönetét nyilvánítja a néppárti frakciónak, amely, ahogy a tegnapi vita során, a mai szavazáson is kiállt Magyarország és a magyar polgárok mellett. Felszólalásaikkal és a mai szavazás során bizonyították: Európa nem egyenlő az európai baloldal hazug, elfogult és a magyar polgárok méltóságát súlyosan sértő pártdiktátumaival.

A Tavares-jelentésnek sem jogi, sem költségvetési, sem gazdasági következménye nincs Magyarország számára.