Rendezvények

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet megnyitásáról

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet megnyitásáról

2008. 09. 15.

Az EIT közösségi kezdeményezés, amelynek az a célja, hogy – a legmagasabb színvonalú felsőoktatási, kutatási és innovációs tevékenységekre támaszkodva – hozzájáruljon az Unió és a tagállamok innovációs kapacitásának növeléséhez.

Ennek érdekében innovációs tervet kell készítenie, amelyet a Bizottság előterjesztésében az Európai Parlament és a Tanács hagyja jóvá. Kiemelt szerepe lesz ebben a tudományos és innovációs társulásoknak (TIT).

A megnyitó ünnepséget a nagy múltú Magyar Tudományos Akadémián tartották, ami hangsúlyozza a magyar tudományos közösség megbecsülését, munkásságának több mint másfél évszázados elismerését. Emellett pedig az új intézmény lehetőséget ad arra, hogy a magyar kutatók a jelenleginél is jobban bekapcsolódjon az európai vérkeringésbe.

Az Európai Parlament megkülönböztetett figyelemmel kíséri az EIT munkáját, egyebek között azért is, mert a lisszaboni növekedési és foglalkoztatási program jegyében jött létre, annak érdekében, hogy javítsa a tudásiparba és az innovációba való befektetések feltételeit.

Három év után értékeljük az EIT munkáját, amelytől elvárjuk, hogy Európa szerte kiegyensúlyozott tevékenységet végezzen, autonóm módon tevékenykedjen, és politikailag független legyen.

Szájer József (EPP-ED alelnöke, EPP-ED/Fidesz), Barsiné Pataky Etelka (EPP-ED/Fidesz)