Európai Unió

Az Európai Parlament a profi labdarúgásért

2007. 01. 25.

A problémák feltárása érekében az Európai Parlament kimerítő jelentést terjeszt elő az európai professzionális labdarúgás jövőbeli kihívásairól.

Az Európai Parlament Belső Piac és Fogyasztóvédelmi Bizottsága – melynek Szájer József is tagja – tegnapi napon elfogadta az európai professzionális labdarúgást, a közös piacot érintő véleményét.

Az európai sport, különösen a labdarúgás, az európai kultúra elidegeníthetetlen része. A Belső Piaci Bizottság véleményében kiáll a labdarúgás európai modellje mellett, amelyet hosszú távra visszanyúló demokratikus hagyományok eredményeként a – piaci megközelítéssel szemben – a nyílt sportbeli verseny jellemez, és amelyben sok amatőr klub képezi a legnagyobb professzionális klubok bázisát.

Az Európai Néppárti Frakció képviselői a vitában hangsúlyozták, hogy a labdarúgás fontos társadalmi szerepet tölt be, ami a nevelést és a beilleszkedést, a közegészségügyet, és a kulturális és szabadidős célokat illeti. Kívánatos továbbá, hogy a jövőre nézve is a labdarúgás eszköz maradjon a hátrányos szociális helyzetben lévő fiatalok társadalomba való beilleszkedésének elősegítéséhez.

A képviselők egyetértettek abban, hogy az európai professzionális labdarúgás jövőjét a gazdasági és sporthatalmak egyre növekvő összefonódása fenyegeti, ami többek között a közvetítésekből eredő bevételek növekvő jelentőségének következménye, hiszen ezek a nemzeti médiapiacok méretéhez és a közvetítési jogok egyes ligákban megtalálható egyedi értékesítéseihez kapcsolódnak.

A vélemény megállapítja, hogy Európában tapasztalható egyre eltérőbb nemzeti szabályok gazdasági és jogi szempontból egyenlőtlen feltételekhez vezetnek, és ez a helyzet súlyosan hátráltatja a csapatok közötti szabad és tisztességes versenyt a nemzeti bajnokságokban és az európai kupaküzdelmekben, ennélfogva a nemzeti válogatottak között is.

A szakbizottság véleményében kitér arra, hogy az európai klubok hogyan kezelik játékosaik szerződését és megállapítja, hogy továbbra is sok munkaügyi és szociális probléma vár megoldásra.

Végül a szakbizottság megállapítja, hogy uniós szinten kiigazító intézkedéseket kell hozni egyes negatív fejlemények ellensúlyozására, hogy biztosítani tudjuk a professzionális labdarúgás pozitív jövőjét izgalmas mérkőzések, a szurkolók klubjukhoz való nagyfokú kötődése és a mérkőzések széles körű nyilvános látogatottsága révén.