Európai Parlament

Az Európai Parlament ma dönt Barroso újraválsztásáról

Az Európai Parlament ma dönt Barroso újraválsztásáról

2009. 09. 16.

José Manuel Barroso az Európai Néppárt (EPP) jelöltjeként az elmúlt időben többször találkozott a Magyar Néppárti Képviselőcsoport tagjaival és Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével. A megbeszéléseken a Fidesz vezetői tájékoztatták az elnököt Magyarország helyzetéről, a várható kormányváltást követő teendőkről. A megbeszéléseken fontos témaként szerepeltek a határon túli magyarsággal kapcsolatos kérdések. Barroso elnök újraválasztása esetén ígéretet tett egy, a kisebbségekkel is foglalkozó biztosi poszt létrehozására.

José Manuel Barroso bizottsági elnöki tevékenységével gyakran nem voltunk elégedettek. Az elmúlt öt évben a Fidesz európai parlamenti képviselői mind informálisan, mind a nyilvánosság előtt gyakran bírálták az Európai Bizottságot és annak elnökét is, különösen Magyarországgal kapcsolatos tevékenysége, vagy mulasztásai miatt. – hangsúlyozta Szájer József.

A Magyar Néppárti Képviselőcsoport tagjai tudják, hogy a lerombolt Magyarország talpraállása nagyban függ az Európai Uniótól. Az elmúlt évek többszöri, rossz tapasztalata ellenére is esélyt lát arra, hogy az új kormány Magyarország érdekeinek megfelelő, jó kapcsolatot alakítson ki az Európai Bizottsággal és annak megválasztandó elnökével, José Manuel Barrosoval. A tény, hogy az Európai Bizottság elnöke néppárti politikus, egy jövendő polgári kormánnyal való jobb együttműködés reményét keltheti. A Fidesz európai parlamenti képviselői úgy vélik, hogy José Manuel Barroso újraválasztása ezért Magyarország érdekeit szolgálhatja.

Ennek reményében a mai szavazáson a Magyar Néppárti Képviselőcsoport tagjai támogatják José Manuel Barroso újraválasztását.