Európai Unió

Az Európai Unió a globális válságban

2008. 12. 09.

Még sosem volt rá példa az unió történetében, hogy egy országgal szemben belépésétől kezdve mindmáig túlzott deficiteljárás legyen érvényben. A magyar kormány képes volt erre a bravúrra, miként abban is egyedülállók vagyunk, hogy első EU-tagállamként kényszerültünk hatalmas, 25 milliárd dolláros hitel felvételére az IMF-től és az Európai Uniótól.

Szájer József hangsúlyozta: a magyar állam bekerült ez olyan kategóriába, ahol már nincs többé bizalom és hitel. A történelmi felelősséget a kormány viseli mindezért, s világos a kívülállók számára is: kizárólag politikai változással orvosolhatók a gondok.

Sokakban vetődik fel, miért nem képes erősebben hatni a hazai végrehajtó hatalomra az unió – fogalmazta meg a kételyeket a házigazda Kun Miklós történész. Csaba László szerint az Európai Unióban erőteljes tendenciák vannak arra, hogy ne legyen recesszió, ám a lefelé húzó folyamatokat mindez nem tudja ellensúlyozni. Amíg más eladósodott országok sikerrel lecsökkentették a tartozásaikat, nálunk éppen az ellenkezője zajlik. Bod Péter Ákos volt MNB-elnök kifejtette: a sikertelen gazdaságpolitika hiteltelenségét jelzi, hogy az állampapírokat a kutya sem veszi.