Alaptörvény

Berlinben is bemutatták Ablonczy Bálint könyvét

Berlinben is bemutatták Ablonczy Bálint könyvét

2012. 06. 04.

Péntek délután Berlin központjában, a Konrad Adenauerről elnevezett alapítvány szervezésében bemutatták Ablonczy Bálint, a Heti Válasz újságírója könyvének német nyelvű kiadását. Ablonczy munkája idehaza tavaly jelent meg. Az alkotmány nyomában címet viselő kötetben a szerző Szájer Józsefet és Gulyás Gergelyt, az alaptörvény tervezeteinek megszövegezőit kérdezte az új alaptörvény elfogadása előtt nagy vitát kiváltó kérdésekről.

A német verzió címe Gesprache über das Grundgesetz Ungarns lett, és a bemutatóra a német címmel összhangban nagyszabású beszélgetést szervezett az alapítvány a szerzővel és a két interjúalannyal. A beszélgetést Dr. Czukor József nagykövet és Ruprecht Scholz (CDU), korábbi szövetségi védelmi miniszter vezette fel, irányítását pedig az ismert publicista, Ulrich Schacht vállalta.

A mintegy másfél órásra nyúlt program során a vitavezető újra végigvett néhány izgalmasabb kérdést, például a preambulum szerepéről, az adósságkorlátról, a szabadságjogokról, a nemzetiségekről, melyekre a résztvevők (elsősorban a könyv interjúalanyai) részletesen kifejtett, helyenként kifejezetten nagy tetszést arató válaszokat adtak.

A beszélgetés zárásaként a közönség soraiból kérdés érkezett a Frankfurter Allgemeine Zeitung munkatársától, aki kifejtette, bár az itt elhangzottak sok tekintetben megnyugtatták, ő mégis úgy érzi, hogy a magyar kormány politikája a Trianonban elcsatolt területek visszaszerzésére irányul. A szereplők válaszul elmondták, hogy a frankfurti újságíró által példaként citált idézetek a valóságban soha nem hangzottak el, és leszögezték, nincsenek területi követeléseink szomszédainkkal szemben.

Forrás: Mandiner

További megjelenések: