Rendezvények

Bibó István portréjának felavatása Brüsszelben

Bibó István portréjának felavatása Brüsszelben

2007. 02. 08.

Orbán Viktor, a Fidesz- Magyar Polgári Szövetség elnöke, az Európai Néppárt alelnöke és Szájer József, a Néppárti Frakció alelnöke tartott emlékező beszédet abból az alkalomból, hogy a Magyar Néppárti Delegáció Bibó István emlékére portrét helyezett el az Európai Parlament épületében. Szájer József, a Magyar Néppárti Delegáció vezetője házigazdaként köszöntötte a Brüsszelben élő magyarokat és a Magyar Országgyűlés Ifjúsági, szociális és családügyi bizottságának fideszes tagjait.

Szájer József köszöntőjében kiemelte, hogy a mai napon egy olyan emberről emlékezik meg az Európai Parlament, aki nem csak írásaiban és előadásaiban tudott egész Európa számára meghatározó gondolatokat közölni a polgári demokráciáról, hanem sajátos körülmények között is az általa elmondottak szerint élt és dolgozott élete végéig. Ez a példamutatás az, ami ma is a legnagyobb magyar gondolkodók közé emeli.

Orbán Viktor, a megemlékezés ünnepi szónoka beszéde elején felidézte azt a pillanatot, amikor Bibó István 1956 novemberében már csak egyedül ült a magyar parlamentben és az orosz katona nem értette, hogy ha valaki nem kommunista, akkor miért nem fasiszta.

A pártelnök a mai és az akkori magyarországi politikai helyzet között vont történelmi párhuzamot, amikor a mai magyar kormány hatalomgyakorlási módszereit antidemokratikusnak és hazugságra épülőnek nevezte.

Orbán Viktor hangsúlyozta: "Bibó István példája a bátor kiállást is jelenti. Ez jellemezte az elmúlt pénteken a Magyar Országgyűlés és az Európai Parlament képviselőinek együttes akcióját, amikor a Kossuth tér köré vont kordont lebontották." Elmondta: "ezek az emberek saját gyermekeiknek tettek tanúbizonyságot a demokrácia mibenlétéről. Ha az országban ilyen állapotok vannak, akkor szükség van a kiállásra annak érdekében, hogy nehogy egyszer az ország polgárai arra ébredjenek, hogy megint 1989-et írunk."

(fidesz.hu)