Európai Parlament

Bokrost nem hívják meg

Bokrost nem hívják meg

2009. 06. 17.

Bokrost az MDF színeiben választották EP-képviselővé. Az MDF az Európai Néppárthoz tartozik, miként a Fidesz is, így merült fel a kérdés, hogy Bokros részt vesz-e majd a fideszesek rendszeres tanácskozásain.

A Fidesz az előző ciklusbeli 12 helyett 14 helyet szerzett az új összetételű, a korábbinál alacsonyabb létszámú EP-ben. Szájer elmondta, hogy üléseiken rendszeresen részt vesznek majd a határon túli magyarok megválasztott EP-képviselői, Romániából hárman, Szlovákiából ketten.

Ez már az előző ciklusban is gyakorlat volt, amelyet folytatni kívánnak – közölte a delegációvezető. Úgy fogalmazott, hogy ebben az értelemben a néppárti magyar EP-képviselők "túlléptek Trianonon". Felhívta a figyelmet arra, hogy Tőkés Lászlót immár néppárti listán választották képviselővé, így ő is a néppártiak csoportjához tartozik.

Bokros Lajossal kapcsolatban Szájer József leszögezte, hogy "nézeteik nem egyeznek", ezért őt a politikai bizalom hiánya okán nem kívánják bevonni egyeztetéseikbe.

"Természetesen semmilyen jogától nem kívánjuk megfosztani, de tartalmi megbeszéléseinket saját körben fogjuk lefolytatni" – mondta.

Az előző ciklusban Olajos Péter képviselte az MDF-et az EP-ben, őt a fideszesek számos megbeszélésükbe bevonták.

A Jobbikkal kapcsolatos kérdésre Szájer kifejtette, hogy bárkivel hajlandóak együttműködni az Európai Parlamentben, ha a magyar érdekek érvényesítése ezt kívánja. Megjegyezte, hogy a magyar néppártiak szavaztak már együtt például kommunistákkal is. Hangsúlyozta, hogy ha az Európai Néppárt olyan álláspontot erőltet, amely ellentétes a magyar érdekekkel, akkor attól el fognak térni. Ilyen eshetőségről szólva a sajtótájékoztatón szintén jelen lévő Schmitt Pál úgy fogalmazott, hogy "lelkiismeret szerinti szavazás" lehetőségét fogják kérni a néppárti frakciótól.

Szájer szólt arról, hogy a néppárti frakción belül megnőtt a magyar delegáció súlya, és ez bővíti lehetőségeiket a magyar érdekek érvényesítésére. Kitért arra, hogy a magyar néppárti EP-delegáció még nem alakította ki álláspontját, támogatja-e José Manuel Barroso mandátumának újabb öt évre történő meghosszabbítását az Európai Bizottság élén. Az EP legnagyobb frakcióját alkotó néppártiak ragaszkodni fognak ahhoz, hogy legalább az ötéves parlamenti ciklus felében ők adják az EP-elnököt – mondta kérdésre válaszolva Szájer József.

(MTI)