Európai Unió

Brüsszelben bebizonyítottuk, nem vagyunk patás ördögök

Brüsszelben bebizonyítottuk, nem vagyunk patás ördögök

2014. 05. 23.

Az unió minden állampolgára egyenrangú, ennek megfelelő bánásmódot vár el a Fidesz Brüsszeltől – mondta Szájer József.

"Alapvető fontosságú a kettős mérce kizárása. A magyar emberek óriási teljesítménnyel eljuttatták Magyarországot oda, hogy az ország kifelé megy, vagy kint van a válságból, úgy, hogy ehhez bármiféle külső segítséget kaptunk volna. Nézzük meg Görögországot, amely kapott adósság-elengedést, ugyanez a helyzet Portugáliával vagy Írországgal is. Magyarország szinte ugyanarról a pontról indult, mint ezek az országok, de úgy került ki a válságból, hogy ilyen segítséget nem kaptunk" – hangsúlyozta Szájer József.

Az Európai Néppárt alelnöke szerint a magyar válságkezelés mára éppen hogy példát ad más tagállamoknak, ezért az uniós szerveknek ezeket a lépéseket nem lenne szabad akadályozni.

"Legalább ismerjék el és hagyják abba ennek a szabotálását" – fogalmazott.

Szájer József arról is beszélt, hogy a strasbourgi döntés után finomításokkal, de a magyar kormánynak ki kell állnia a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés intézménye mellett.

"Azt mondjuk, hogy egy demokratikus rendszerben nem hagyható figyelmen kívül az emberek szándéka. Vannak olyan elkövetők, akiket nem lehet visszaengedni a társadalomba anélkül, hogy ne jelentsenek veszélyt. Amit a kormány tenni tud, az az, hogy finomítja a rendszert, beépít néhány közbülső garanciát, esetleg részletszabályokat hoz az államfői kegyelemre vonatkozóan, mert az államfői kegyelmet más országok esetében elfogadták. Tehát a jogszabályi környezetet lehet úgy alakítani, hogy lényeges sérelem nélkül ezt a kérdést kezeljük" – mutatott rá a politikus.

Megjegyezte, hogy lehetett számítani a strasbourgi döntésre, különösen, hogy az alkotmány szövegében az erre vonatkozó rész tételes megváltoztatására már a Velencei Bizottság is felhívta a figyelmet.

Szájer József arról is szót ejtett, hogy nagyon sok olyan terület van, ahol egy magyar uniós biztos érdemi befolyással bírhatna.

"Az egy mítosz, hogy valaki, aki egy biztosi pozícióba bekerül, az az adott területen valami speciális dolgot ki tud majd harcolni Magyarországnak, mert talán éppen ő tud a legkevésbé, hiszen az ő kezét figyelik a legjobban" – mondta az európai parlamenti képviselő. A biztosoknak ugyanakkor óriási jelentőségük van a nemzeti érdekérvényesítés szempontjából.

"Papírforma szerint ezt nem lehet, sőt kifejezetten tilalmazott, de ha ezt komolyan vették volna, akkor egyetlen biztosa nem maradt volna ennek a bizottságnak, mint Andor László vagy Kovács László. Mert ők aztán tényleg európaiak voltak" – fogalmazott Szájer József.

"Ezzel párhuzamosan azért úgy gondolom, tudnánk valamit hozzátenni a közös európai rendszerhez, fontos, hogy a magyarok minél nagyobb számban bekerüljenek a bizottság intézményeibe" – fűzte hozzá.

A Fidesz EP-képviselője szerint ottani teljesítményükkel egyfajta tiszteletet vívtak ki a Néppárton belül, de még a többi párton belül is.

"Úgy végeztük a munkát, hogy mindenki látta: nem eszünk gyerekeket reggelire és nem vagyunk patás ördögök, tehát azt a hírét Magyarországnak, amit az elmúlt négy évben közvetítettek, mi ott a személyünkben ellensúlyoztuk" – hangsúlyozta Szájer József.

Hanganyag: Exterde Tibor
Forrás: InfoRádió