Európai Unió

Cinikusak az oroszok, ha a Nabuccóról van szó

2009. 02. 14.

A gazdasági válságról és az Oroszországtól való energetikai függőségről is tárgyalt Moszkvában az Európai Néppárt vezetőségének küldöttsége, amelynek tagjait pénteken az orosz kormányfő is fogadta. A delegáció vezetője az InfoRádiónak elmondta: a Nabucco gázvezetékkel kapcsolatban Vlagyimir Putyin cinikusan nyilatkozott.

"Kevéssé leplezett módon ellenérzéseket táplálnak eziránt" – jegyezte meg a magyar politikus. Hozzátette: az orosz fél saját projektjeit, elsősorban az Északi és a Déli Áramlat földgázvezetékek építését támogatja, s azt hangsúlyozza, hogy ezekhez és a belföldi szükséglet fedezéséhez hosszú évekre elegendő gáz van.

A Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője elmondta: szóba került a megbeszélésen a protekcionizmus kérdése is, a felek kölcsönösen felsorolták sérelmeiket. Európa például azt sérelmezi, hogy Oroszország nem engedi a külföldi befektetőket hozzáférni az ottani energia-infrastruktúrához, miközben maga ennek az ellenkezőjét követeli – magyarázta Szájer József.

A politikus megjegyezte: Vlagyimir Putyinnak is elmondta, hogy mind Magyarország, mind Európa abban érdekelt, hogy ideológiáktól és politikai nyomástól mentesen alakuljon ki a gazdasági együttműködés. "Sajnos jelen pillanatban azt látjuk, hogy az orosz térnyerés politikai elemekkel van kiegészítve" – fűzte hozzá Szájer József.

Az emberi jogok kérdéskörében a küldöttség a vendéglátóknál ismét szóvá tette a különféle tüntetések elleni rendőri beavatkozások ügyét, és – mint Szájer József elmondta – ismét azt tapasztalta, hogy erről az orosz fél nem szívesen tárgyal, a bírálatot beavatkozásnak tekinti. Kiderült ugyanakkor, hogy Moszkvában aggodalmat keltettek az Európai Parlament vonatkozó határozatai, vagyis figyelemmel követik ezeket, s már csak ezért is meg kell fogalmazni a fenntartásokat.

(Inforádió)

Ide kattintva meghallgathatja az interjút.