Rendezvények

2009. 01. 17.

Időpont: 2009. január 29. csütörtök, 09.30-12.30

Helyszín: Európai Parlament, JAN 4Q2 terem

A hetekben nyílt meg hivatalosan az Európai Parlament új épületszárnya, amelyet Antall Józsefről neveztek el. Az Európai Néppárt – Európai Demokraták Képviselőcsoportjának Magyar Delegációja és a Batthyány Lajos Alapítvány ez alkalomból konferenciát szervez, amelyen a résztvevők tisztelegnek a magyarországi rendszerváltás miniszterelnökének emléke előtt.

Antall Józsefnek döntő szerepe volt a hazai plurális parlamenti demokrácia intézményeinek kiépítésében, a Varsói Szerződés feloszlatásában és abban, hogy Magyarország – a többi közép-európai állammal együtt – nemrég visszatérhetett az európai nemzetek közösségébe.

A konferencia előadói – kortársak és személyes jóbarátok, valamint a téma jeles ismerői – vonnak mérleget Antall József politikai teljesítményéről és e Magyarország és Európa számára meghatározó korszakról. Közöttük lesz Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság volt elnöke; Valéry Giscard d'Estaing, a Francia Köztársaság volt elnöke; Wolfgang Schäuble, a Német Szövetségi Köztársaság belügyminisztere és Edmund Stoiber egykori bajor miniszterelnök, valamint Jacques Santer, az Európai Bizottság volt elnöke.

Szájer József, a Magyar Néppárti Delegáció vezetője és Granasztói György, a Batthyány Lajos Alapítvány elnöke

Tervezett program

09.30        Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke üdvözli a konferencia résztvevőit
09.35        Szájer József, az EPP-ED frakció alelnökének köszöntője