Egyre távolabb az euró bevezetése

2005. 09. 17.

A Fideszes képviselő Joaquín Almuniának, az Európai Unió pénzügyi biztosának pénteki bejelentésére reagált, miszerint a az autópálya-építések a közkiadások részét képezik, és ez az idei, eredményszemléletű, GDP-arányos államháztartási hiány növekedését jelenti. Szájer József elképzelhetőnek tartotta, hogy az ország lényegesen később tud csak csatlakozni az euró zónához, mint a környező országok, például Szlovákia, vagy Szlovénia.

"A helyzeten az sem segít, hogy a magyar kormány megpróbálja költségvetési és statisztikai bűvészmutatványokkal félrevezetni az EU intézményeit" – mondta. Szavai szerint a magyar kormány már így is hiteltelen az európai intézmények szemében. Említést tett arról, hogy Magyarországot a túlzott deficit eljárás alá vonták, amit az egyik legszigorúbb gazdasági eljárásnak nevezett. "Ez azt mutatja, hogy Magyarország nem tudja teljesíteni a saját maga által vállalt kötelezettségeket, az államháztartás hiányának 3 százalék alá történő csökkentéséről" – tette hozzá.

A kormánynak az állampolgárok és az EU megtévesztése helyett megfelelő gazdaságpolitikával kellene jó pontokat szereznie – tolmácsolta a Fidesz véleményét a képviselő. Szájer József szerint a helyzet rontja az ország és a magyar gazdaság megítélését. "A kormány ugyan le tudja és le tudta cserélni a KSH vezetőit, az EU felé azonban korrekt számokat kell bemutatnia" – szögezte le.

(MTI)