Európai Unió

Egyszerűbbé és olcsóbbá válik az európai szabadalmi rendszer – Az Európai Parlament elfogadta a szabadalmi csomagot

Egyszerűbbé és olcsóbbá válik az európai szabadalmi rendszer – Az Európai Parlament elfogadta a szabadalmi csomagot

2012. 12. 11.

A döntő többségében a magyar uniós elnökség alatt kidolgozott egységes szabadalmi reform magában foglalja az egységes szabadalmi oltalom létrehozását, az ehhez kapcsolódó nyelvi-fordítási rezsimet, valamint a szabadalmi bíráskodást egységesítő nemzetközi megállapodást. Az új szabadalmi intézményrendszer részeként Budapesten jön létre a szabadalmibíró-képzés központja.

A jelenlegi rendszerben az uniós szabadalmi oltalom megszerzéséhez a szabadalmakat az Európai Szabadalmi Hivatalon keresztül minden egyes tagállamban be kell jegyeztetni. A hatalmas költségkülönbség nagy részét a fordítási kiadások teszik ki. Az érvényben lévő szabályok szerint ugyanis a szabadalmi oltalmat kérőnek minden olyan ország nyelvére magának kell lefordíttatnia szabadalmát, ahol jogvédelmet szeretne szerezni. A fordítási és egyéb költségek miatt ez akár tízszer annyiba kerülhet, mint az Egyesült Államokban.

Ezt a rendszert váltja fel az új szabályozás. "Az új egységes szabadalom minden résztvevő tagállamban érvényes, és egyetlen kérelemmel megszerezhető lesz. Ezzel a jelenleg széttagolt szabadalmi rendszer egyszerűbbé és olcsóbbá válik, nagyban hozzájárulva az Európai Unió globális versenyképességének növekedéséhez" – jelentette ki Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő.

"Az új rendszer ráadásul ez egységes szabadalmi bíráskodás révén jelentősen csökkenteni fogja a vállalkozások szabadalmi jogvitákkal kapcsolatos költségeit is. A reform elfogadása különösen a kis- és középvállalkozások érdekeit szolgálja, mert segítséget nyújt számukra ahhoz, hogy szembenézzenek a jelenlegi gazdasági válsággal és nemzetközi szinten növelni tudják versenyképességüket" – emlékeztetett Szájer József.

Szájer József sajtóközleménye