Európai Parlament

Élelmiszerpiaci javaslatok

2005. 04. 19.

A Belsõ Piac és Fogyasztóvédelmi Bizottság az Európai Néppárt által beadott jelentõs számú és érdemi változtatásokat is tartalmazó módosító indítványokat szavazott meg az élelmiszerekre vonatkozó táplálkozási és egészségügyi állításokról szóló rendelet-tervezetrõl, valamint a vitaminok és ásványi anyagok, bizonyos egyéb anyagoknak az élelmiszerekhez való hozzáadásával kapcsolatban.

A néppárti jelentéstevõ véleménye szerint az Európai Bizottság táplálkozási és egészségügyi állításokra vonatkozó eredeti javaslata jogi bizonytalanságot teremtene az élelmiszer-reklámozási iparágban. Minden általános, vagy implikált egészségügyi állítás tilalma aránytalan intézkedés lenne, így a Néppárt javaslatára az erre vonatkozó cikkely törlésre került. Szájer József -egyeztetve érintett magyar cégekkel és érdekszervezetekkel – azt az álláspontot képviselte, mely szerint az Európai Bizottság nem vette tekintetbe azon cégek érdekeit, amelyek márkanevei olyan egészségügyi állításokat tartalmaznak, amelyek a javasolt rendelet alapján korlátozás alá esnének.