Európai Parlament

Elismerés Magyarországnak: Surján Lászlót az Európai Parlament alelnökévé választották

Elismerés Magyarországnak: Surján Lászlót az Európai Parlament alelnökévé választották

2012. 01. 18.

Az Európai Parlament ötéves törvényhozási ciklusának felénél az egyes frakciók és a parlament újraválasztják e szervek vezetőit, tisztségviselőit. Az EP néppárti frakciója ennek keretében még decemberi tisztújító ülésén döntött alelnökjelöltjeiről, közte Surján László kereszténydemokrata képviselő jelöléséről.  

"Megtisztelő számomra, hogy az Európai Parlament alelnökévé választott. Tudom, hogy ez a szavazás nem csak nekem, hanem Magyarországnak is szólt. Tapasztalom, hogy az európaiak egyre kevésbé bíznak az Európai Unióban. Ennek elsődleges oka, hogy az Unió sok mindenben eltért attól az úttól, amelyet az alapítók kijelöltek. A magyar polgárok is egyre kritikusabbak az Unióból jövő hírekkel szemben. A kritika jogos. Alelnökként az alapítók szellemében fogok dolgozni, s ezzel reményeim szerint hozzájárulok az Unió tekintélyének növekedéséhez" – jelentette ki Surján László néppárti képviselő megválasztását követően.  

A szerda reggeli döntés értelmében az Európai Néppárt és a néppárti parlamenti frakció után az Európai Parlamentnek is van magyar alelnöke. 

Háttér: Mint ismeretes, az Európai Parlament első magyar alelnökeként megválasztott Schmitt Pált tavaly Tőkés László váltotta ebben a pozícióban, aki azonban a közelmúltban – erdélyi elfoglaltságaira tekintettel – bejelentette, hogy nem kívánja újra jelöltetni magát a tisztségre. Surján László 2004 óta európai parlamenti képviselő, 2007 óta a Költségvetési Bizottság néppárti koordinátora.

 A Magyar Néppárti Képviselőcsoport sajtóközleménye