Európai Néppárt

Elnökségi látogatás Washingtonban

2005. 05. 19.

A küldöttség, amelyet Hans-Gert Poettering, a csoport elnöke vezetett, a kongresszusban tárgyalásokat folytatott republikánus párti törvényhozókkal, köztük Bill Fristtel, a szenátus republikánus párti többségi frakciójának vezetõjével. A Fehér Házban a nemzetbiztonsági tanács illetékeseivel, a külügyminisztériumban az európai ügyek felelõseivel találkozott és neves kutatóintézeteket is felkeresett.

Szájer József, a képviselõcsoport alelnöke, a küldöttség tagja az MTI-nek csütörtökön elmondta, hogy a négynapos látogatás megbeszéléseinek egyik fõ témája az amerikai-európai uniós kapcsolatok voltak, amelyek új lendület vehetnek azután, hogy George Bush amerikai elnök nemrég tett brüsszeli látogatásával mintegy megerõsítette, hogy önálló politikai tényezõként ismeri el az EU-t az amerikai-európai viszonyban. A küldöttség nagy érdeklõdést tapasztalt az amerikai partnerek részérõl az új EU-tagok beilleszkedése iránt. Az új EU-tagok kapcsán szó esett a vízumkérdésrõl, illetve a régi tagok esetében az útlevéllel kapcsolatos amerikai elvárásról, amely jelenleg vitás kérdés az Egyesült Államok és az Európai Unió között. A képviselõház jogi bizottságának elnöke, James Sensenbrenner határozottan leszögezte találkozójukon, hogy nem tervezik annak törvénynek a megváltoztatását, amely az elutasított kérelmek 3 százalékában maximálja az amerikai vízummentesség megadásának a küszöbértékét, noha õk is látják, hogy ez a rendszer, amelyet NATO-szövetségesekkel szemben is alkalmaznak, rontja az Egyesült Államok megítélését. A találkozókon kitértek a Kínával szembeni fegyverembargó feloldásának a kérdésére is. Az Egyesült Államok ellenzi ezt az európai uniós szándékot. Az egyelõre elhalasztott ügyet Brüsszelben várhatóan ismét napirendre fogják tûzni. Az Európai Parlament – az Európai Bizottsággal és a miniszteri tanáccsal szemben – ellenzi a fegyvereladási tilalom feloldását.

(MTI)