Hírek

Elszalasztott lehetőségek

Elszalasztott lehetőségek

2005. 01. 19.

Tizenegyből tizenegyedikek vagyunk

Szájer József évnyitó nyilatkozatában sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az elmúlt évben romlott Magyarország külföldi megítélése, és elszalasztva a kínálkozó lehetőségeket kikerült az újonnan csatlakozó tagállamok ´éltanulói´ közül, mára a sereghajtó lett. Ennek egyik legutóbbi példájaként az eurózónához való csatlakozás ügyét említette meg, hiszen az övezethez csatlakozni kívánó tizenegy ország közül az utolsó helyen állunk. A helyzetet nehezíti, hogy a szocialista-szabaddemokrata kormány már a második figyelmeztetést kapja az ország gazdasági stabilitásának romlása miatt, és felrótták az ország vezetésének azt is, hogy még a saját maga által kitűzött államháztartási célokat sem tudta megvalósítani. Emlékeztetett továbbá arra, hogy negatív európai sajtóvisszhangot váltott ki Gyurcsány Ferenc megjegyzése az ´öregecskedő feleségekről´, és hogy az ország a meghirdetett támogatási pályázatokat csak nagyon kis mértékben tudta kihasználni.

Fórum alakul a magyar érdekek hatékonyabb képviseletére

Az európai néppárti frakció alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar kormány nem képviselte megfelelően a magyar érdekeket akkor, amikor anélkül hagyta jóvá Románia uniós csatlakozását, hogy Verespatak ügyében a román felet álláspontjának módosítására bírta volna. A politikus bejelentette, hogy levélben kezdeményezte az Európai Parlamentbe képviselőket delegáló magyarországi pártoknál egy, az EP ügymenetét követő, rendszeresen ülésező szakmai fórum létrehozását. Jelezte, hogy a közös munkába be kívánják vonni a két felvidéki magyar európai képviselőt, és azt követően, hogy Románia aláírta a csatlakozási szerződést, a három magyar megfigyelő részvételére is számítanak majd a magyar érdekek hatékonyabb képviseletére létrehozott munkaértekezleteken.

Barsiné Pataky Etelka a 2005-ös év első felének legjelentősebb feladataként az Unió pénzügyi perspektíváinak megalkotását nevezte meg. Mint mondta, ahhoz, hogy Magyarország az eddiginél nagyobb mértékben részesülhessen a strukturális és kohéziós alap nyújtotta támogatásokból, elengedhetetlenül fontos gazdaság- és pénzügypolitika stabilitása. Kiemelte: a kormánynak át kell vennie az európai ritmust.

Kép: Fidesz Webszerkesztőség Archívum

Szöveg: ENPD Sajtóosztály – B.E. Fidesz Webszerkesztőség