Európai Parlament

Enyhülhetnek a mikrovállakozások adminisztratív terhei

Enyhülhetnek a mikrovállakozások adminisztratív terhei

2010. 03. 11.

A mikrotársaságokra gyakran ugyanolyan számviteli beszámolási szabályok vonatkoznak, mint a nagyobb társaságokra. Ezek a szabályok azonban olyan terhet jelentenek számukra, amely nem áll arányban méretükkel, forgalmukkal. Nemzetgazdasági érdek ezért lehetővé tenni, hogy a mikrotársaságokat mentesítsék az éves beszámolók készítésének kötelezettsége alól. Az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén elfogadott javaslat ennek a lehetőségnek teremti meg a jogi feltételeit.

Szájer József és Győri Enikő, a témáért felelős fideszes európai parlamenti képviselők hangsúlyozták, hogy az adminisztratív terhek könnyítése mellett a mikrovállalkozások törvényes működésének biztosítása érdekében fontos bizonyos minimumkövetelmények előírása is. Az eredeti bizottsági tervezettől eltérően, a néppárti módosító javaslatok révén a mikrotársaságok számára minimumkövetelményként továbbra is elő kell írni a társaság üzleti tranzakcióinak és pénzügyi helyzetének nyilvántartását.

Egy másik néppárti javaslatnak köszönhetően a szabályok alkalmazása során a tagállamok ezután is figyelembe vehetik saját piacuk jellegzetességeit és igényeit. E rendelkezés révén a tagállamok szabadon dönthetnek arról, hogy a mikrotársaságok számára felmentést adnak-e, különös figyelemmel az irányelvben meghatározott határértékek vonatkozásában. Ez azért fontos rendelkezés, hiszen komoly eltérések mutatkozhatnak például egy német és egy magyar mikrovállalkozás éves forgalma, mérlegfőösszege, alkalmazottainak száma tekintetében.

"A magyar kormány felelőssége, hogy a néppárti képviselők által az Európai Parlamentben elért, a magyar kisvállalkozások érdekeivel összhangban álló eredményeket a Tanácsban is megvédje" – nyilatkozta Győri Enikő fideszes európai parlamenti képviselő.