Hírek

EP szakbizottsági állásfoglalás:  A Benes-dekrétumok további vizsgálata szükséges

EP szakbizottsági állásfoglalás: A Benes-dekrétumok további vizsgálata szükséges

2014. 02. 11.

Az EP Petíciós Bizottsága (PETI) tavaly határozott, hogy kikérik a Jogi Bizottság véleményét a Benes-dekrétumok ügyében beadott petíciót illetően. A jogi szakbizottság hosszas vizsgálódás után készítette el a mai napon elfogadott szakvéleményét. A dokumentum fontos hivatkozási alapként szolgál: bár nem minden pontja egyértelmű, de kritikus észrevételeket tesz a Benes-dekrétumok kapcsán és kimondja, hogy azok a mai napig a szlovák jogrend részét képezik, ezért további vizsgálatok kívánatosak. Az indoklás szerint a korábbi tanulmányok nagyrészt a csehországi helyzetet elemezték, valamint nem foglalkoztak azzal a ténnyel, hogy a dekrétumok által keletkezett jogi helyzetek jelenleg is bírósági és közigazgatási határozatok részét képezik, ennek megfelelően jelen vannak a szlovák jogrendben. A szakbizottság ülésén részt vett Jaroslav Paska, a Szlovák Nemzeti Párt EP-képviselője, aki megpróbálta levetetni a pontot a napirendről és meghiúsítani a szavazást – sikertelenül.
 
Mészáros Alajos (Magyar Közösség Pártja), a JURI szakbizottság felvidéki tagja üdvözölte a szavazás eredményét: "Jó érzés, hogy egy hosszan tartó munkát, amely keretében próbáltuk a Benes-dekrétumokat az Európai Parlament talaján kritika alá venni, eredményesen zárhatunk le.  Az elfogadott vélemény egy olyan jogi elemzésen alapuló dokumentum, amely irányt mutat számunkra a további feladatok elvégzéséhez és nem utolsósorban határozott üzenetet küld a szlovák fél számára".
 
Szájer József, a néppárti frakció alelnöke, a JURI szakbizottság tagja kiemelte: „A bizottság által elfogadott álláspont fontos állomás aBenes-dekrétumok egyes rendelkezései ellen folytatott küzdelemben, hiszen ez az első uniós szintű jogi dokumentum, amely kimondja, hogy a témában részletes jogi vizsgálat szükséges. A magyarországi és határon túli magyar képviselők közösen tovább dolgoznak annak érdekében, hogy az ügyben fennálló vita mihamarabb lezáruljon”.
 
Bagó Zoltán fideszes európai parlamenti képviselő, a Benes-dekrétumokkal kapcsolatban beadott petíció gondozója a döntés kapcsán kiemelte: „A Petíciós Bizottság egyértelmű választ kapott: mivel a Benes-dekrétumok rendelkezései a mai napig a szlovák jogrend részét képezik, ezért további vizsgálatukra van szükség. A labda tehát újból a szlovák közigazgatás kezében van. Szlovákiának, mint EU tagállamnak kötelessége a jogi ellentmondást feloldani és a diszkriminatív részeket a szlovák jogrendből deregulálni”.
 
"Ez az eredmény nem születhetett volna meg a hatékony, határon átnyúló magyar együttműködés nélkül, amelyre a jövőben is szükségünk lesz" – tették hozzá végezetül az EP-képviselők.
 
Brüsszel, 2014. február 11.

Mészáros Alajos, Szájer József és Bagó Zoltán sajtóközleménye