Épületszárny Antall Józsefről

Antall Józsefről nevezik el az Európai Parlament új irodépületének egyik szárnyát Brüsszelben. A néhai miniszterelnök emlékének megörökítését Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő kezdeményezte.

– Mivel győzték meg a döntéshozókat? – kérdezzük Szájer Józseftől.

– Amikor megtudtuk, hogy épül az új szárny, felvetettük: az új tagországok egyik személyiségéről nevezzék el az épületet. Javaslatunkat felkarolta Joseph Daul néppárti frakcióvezető. Sokat segített, hogy az idősebbpolitikusok között többben együtt dolgoztak Antall Józseffel, s a CDU-hoz fűződő szoros kapcsolatát máig emlegetik a német kereszténydemokraták.

– Más új tagországok nem lobbiztak saját személyiségeik érdekében?

– A lengyelek javasolták Tadeus Cosciusco nevét, a szlovákok is próbálkoztak, de mi kezdtük legkorábban a meggyőzést. Antall József munkáját pedig széles körben elismerik. Sajnálatos, hogy a magyar néppárti képviselők kezdeményezését a szocialisták és a liberálisok nem támogatták. Igaz, a végső döntést meghozó testületben a szocialista Fazakas Szabolcs megszavazta az előterjesztést. A másik új épületszárnyat egyébként a szociáldemokrata Willy Brandtról nevezték el.

– Kik dolgoznak majd az új épületben?

– Úgy tudom, a néppárti frakció politikusai, közöttük a 2007-ben csatlakozott román és bolgár képviselők.  

Heti Válasz, 2008. január 24.