Európai Unió

Erős Európát

Erős Európát

2008. 02. 20.

Szájer József felszólalásában kiemelte, hogy erősebb Európára van szükség. "Sokan vagyunk ebben a teremben, akik vallják, hogy a kompromisszumok sokasága után véglegesített Szerződés messze nem tökéletes. Nem az a baj, hogy új tagállamokként megtapasztaltuk, hogy az EU korlátozza szuverenitásunkat, hanem hogy Európa nem eléggé képes az együttcselekvésre."

Szájer bízik abban, hogy ezt az erősebb Európai Uniót az új Lisszaboni Szerződés biztosítja. "Az új Szerződés alkalmas eszköz arra is, hogy a tagállamok együttműködését elmélyítsük, a szolidárist megerősítsük. A Lisszaboni Szerződésnek köszönhetően olyan nyugodtabb, konszolidációs időszak következhet, ami által ezt az Európát működtetni tudjuk. Ezzel azt is bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk egy hangon megszólalni, és készen állunk a további közös cselekvésre."- hangsúlyozta az európai parlamenti képviselő.

Szájer József felszólalása végén kitért a kisebbségek helyzetére is. Örömét fejezte ki, hogy a dokumentum kimondja a nemzeti kisebbséghez tartozó személyek diszkriminációjának tilalmát is. "Az Európai Unióban a kisebbségek összeurópai védelme mindeddig gyenge lábakon állt. Ezáltal az eddigi elveket gyakorlatra változtathatjuk." – hangsúlyozta a képviselő.