Európai Unió

Erős Európát, átlátható bevándorlási politikát

Erős Európát, átlátható bevándorlási politikát

2007. 09. 23.

Szájer József kiemelte, hogy csak egy erős Európa képes határozott, közös bevándorlási politikát megvalósítani. Az eddigi törekvések nem hoztak kielégítő eredményt. Az új tagországok polgárai a mai napig nem tudják teljesen gyakorolni az unión belüli szabad mozgással kapcsolatos jogaikat.

Az Európai Néppárti Képviselőcsoport bevándorlási politikáját a tagállamok közötti szolidaritás és az emberi méltóság tisztelete határozza meg. Határozottan a törvények betartásával fel kell lépni a törvénytele bevándorlással szemben. Ehhez a határőrizet megerősítésére és a visszafordítási politikára is szükség van, Biztosítani kell a törvényes bevándorlás lehetőségét is, az eddiginél jobban figyelembe véve, hogy országainknak milyen munkaerőre van szükségük.

Szájer József beszéde végén kitért arra, hogy a bevándorlási politikát nem az Európai Unió határainál kell elkezdeni. Az Unió, mint a világ egyik legnagyobb segélyező szervezete az eddigieknél kell hogy fellépjen a demokrácia erősítése, az emberi jogok biztosítása és a korrupció felszámolása érdekében. A segélyek feltételéül a támogatott kormányok számára a demokratizálás érdekében tett lépéseket kell szabni.