Európai Unió

EU-tisztújítás – Szájer József: Trócsányi igazságügyminiszterként a bevándorlás megállításának kidolgozója volt

2019. 09. 27.

Brüsszel, 2019. szeptember 26., csütörtök (MTI) – Trócsányi László magyar uniós biztosjelölt meghallgatásával összefüggésben politikai boszorkányüldözés folyik, ugyanis a volt igazságügyi miniszter volt az, aki részleteiben kidolgozta és elfogadta azokat a törvényeket, amelyek megállították a bevándorlást Magyarországon – jelentette ki Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő csütörtökön Brüsszelben, magyar újságíróknak nyilatkozva.

    A magyar biztosjelöltet az Európai Parlament jogi bizottsága csütörtökön hallgatta meg, s a meghallgatás keretében megtartott titkos szavazáson összeférhetetlenséget állapított meg Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda tevékenysége között.
    Nyilatkozatában Szájer József azt hangsúlyozta, a bevándorlást korlátozó jogi szabályok elfogadása miatt az európai baloldal támadást intézett Trócsányi László ellen. Mivel azonban nem vállalták a nyílt politikai küzdelmet, az EP jogi bizottságát használták fel erre a célra.
    “A döntés elfogadhatatlan, az a jog megerőszakolását jelenti. Csütörtöki döntésével az Európai Parlament jogi bizottsága lábbal tiporta az unió jogi szabályait” – fogalmazott.
    A képviselő aláhúzta, tevékenysége során az összeférhetetlenségi szabályokhoz képest “messze etikusabban, és a jogállamiság követelményeinek megfelelően” járt el Trócsányi László. A biztosjelölt által korábban alapított ügyvédi iroda nem kapott állami megbízást miniszteri tevékenységének öt éve alatt, csak a régi megbízások folytatódtak – szögezte le.
    Kijelentette, a bizottság vitájában egyetlen konkrét érv sem hangzott el, amely valódi összeférhetetlenséget mutatna.
    “A legrosszabb kommunista időkre emlékeztető, előzetesen megírt koncepciós eljárásnak vagyunk a részesei. Azok akarnak bennünket jogállamiságból, emberi jogokból, méltányosságból, a személyiség tiszteletéből kioktatni, akiknek esze ágában sincs ezeket alkalmazni” – fogalmazott az EP jogi szakbizottságának magyar tagja.
    A jogsérelem, valamint az elhangzott rágalmak olyan mértékűek, hogy adott esetben egy jogi eljárást is kiállnának – tette hozzá.
    Kiemelte továbbá, hogy a szoros eredmény azt mutatja: nyilvánvaló politikai motivációról van szó. Az EP-s szakbizottság méltánytalan, “durva, aljas és alantas” eljárása útján, “minden alapot nélkülöző”indokok alapján hozott döntése érelmében Trócsányi László uniós parlamenti meghallgatásának folyamata szünetel – tette hozzá Szájer József.
    Az uniós parlament frissen hozott eljárási szabályzata szerint, amennyiben egy parlamenti bizottság összeférhetetlenséget állapít meg egy biztosjelölttel összefüggésben, az nem léphet tovább a meghallgatás folyamatában. Az EP-s szakbizottsági vélemény semmilyen kötelezettséget nem ró az Európai Bizottságra, azonban az uniós testület elnöke megvizsgálja a kialakult helyzetet. Döntését követően a biztosjelölt ügye újra az Európai Parlament elé kerülhet.