Európai Unió

EU-csúcs: A szocialisták ismételten pártérdekeiket helyezik előtérbe a nemzeti érdekekkel szemben

EU-csúcs: A szocialisták ismételten pártérdekeiket helyezik előtérbe a nemzeti érdekekkel szemben

2013. 02. 13.

A szocialisták képtelenek elfogadni, hogy Magyarország lett a pénteki megállapodás egyik legnagyobb nyertese. Képtelenek elfogadni, hogy hazánk mindhárom mérvadó uniós mérőszám alapján dobogós helyet ért el a 27+1 tagállam közötti versenyben. Magyarország sikerének elismerése ugyanis egyet jelentene hazugságaik elismerésével: A Magyarország számára kiharcolt kiemelkedő pozíció látványosan cáfolja azon, az elmúlt években folyamatosan sulykolt hamis vádjukat, hogy a magyar kormány elszigetelődött és sehonnan sem számíthat jóindulatú támogatásra.

A szocialisták arra számítottak, hogy a gazdasági nehézségek miatt zsugorodó európai költségvetés csökkenti Magyarország támogatását is és ezt a kormány hibájául tudhatják be. Ez az álságos taktika most romokban hever. A hazánknak jutó támogatás nem zsugorodott együtt az európai költségvetés egészével, befizetéseink kisebbek lettek, az egy főre eső támogatás 660 ezer forintról 712 ezerre nőtt, és minden mutatóban előbbre léptünk a nemzetek sorrendjében.

A szocialisták képtelenek ennek a közös sikernek örülni. Ehelyett lázas igyekezettel keresgélnek olyan költségvetési rovatokat, amelyekben csökkentést tudnak kimutatni. Elemzéseikből hiányzik a szakmaiság, csak a politikai céljaikat látszólag alátámasztó részleteket veszik figyelembe. Csak szánni lehet ezt a meddő igyekezetet.

A szocialisták mostani magatartása ugyanakkor ismételten rávilágít politikájuk igazi arcára: a még legfontosabb nemzeti összefogást érintő ügyekben és elvitathatatlan sikerek esetén is pártérdekeiket helyezik előtérbe a nemzeti érdekekkel szemben. A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja elfogadhatatlannal tartja a szocialisták magatartását.

Az európai költségvetés terheit viselő államok, a maguk pénzügyi problémái miatt csökkentették az Unió költségvetését. Ezt helytelenítjük. Ám mivel ezen a helyzeten az Európai Parlament változtatni nem tud, durván sértené nemzeti érdekeinket, ha a nehezen megszületett megállapodás nem kapná meg az európai parlamenti jóváhagyást. Ezért felszólítjuk a magyar szocialista EP-képviselőket, hogy lépjenek túl a pártérdekeiken és az ország javát szolgálva – korábbi nyilatkozataikkal ellentétben – segítsék a megállapodás törvényerőre emelését.

 

Háttér:

Múlt hét pénteken született megállapodás az Európai Unió következő hétéves, 2014-2020 közötti időszakára vonatkozó keretköltségvetéséről az Európai Tanács ülésén.

A nettó pozíció, tehát az egy-egy tagállamba érkező támogatások és tagállami befizetések különbözete tekintetében – nagyjából 25 milliárd euró – Magyarország, Lengyelország és Románia mögött a harmadik helyen zárta a tárgyalásokat. A nemzeti össztermék százalékos arányában ez az összeg a GNI 3,6 százaléka, amivel Bulgária után a második Magyarország. Az egy főre jutó támogatás mértékét illetően pedig a litvánok után a magyaroké a második pozíció. Minden magyar állampolgárra 2512 euró (712 ezer forint) jut majd. Mindhárom mutatóban Magyarország több helyet előrelépett a korábbi, 2007-2013 közötti időszakhoz képest.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának sajtóközleménye