EU-tagságunk első éves mérlege

2005. 04. 29.

Messze elmaradunk a lehetõségeinktõl

Schmitt Pál értékelésében hangsúlyozta, hogy a magyar néppárti delegáció úgy véli, hogy az uniós források felhasználásában messze elmaradunk a lehetõségeinktõl, a lengyelek, szlovákok, és a többi csatlakozó ország sokkal hatékonyabb nálunk. A magyar néppárti delegáció vezetõje közölte, hogy az unió szakemberei a magas államháztartási hiány és az államadósság ügyében külön elmarasztalták hazánkat. "Külön foglalkoznak velünk, szankciókat helyeztek kilátásba" – tette hozzá. A politikus kitért Kovács László EU-biztos korábbi meghallgatására, tevékenységére is. Elmondta, hogy energetikai biztosként a meghallgatásán szégyent hozott hazánkra, azok a napok Kovács László nevétõl voltak hangosak. Schmitt Pál megjegyezte, hogy az Európai Unió mindent tud rólunk, nemcsak a költségvetési hiányról értesülnek, hanem arról is, hogy a hozzánk eljuttatott mezõgazdasági területalapú támogatások nem jutnak el idõben a gazdákhoz. Elgondolkodtatónak nevezte, hogy ezt a problémát a nálunk ötször annyi gazdát foglalkoztató Lengyelország már tavaly megoldotta, versenyelõnybe hozva a gazdáikat, míg a jelenlegi magyar kormány csupán versenyhátrányt okozott a gazdáinknak.

Elmaradt kifizetések

Szájer József párhuzamba állította a kormány által közel egy évvel ezelõtt elindított – a Városligetben felállított – idõkereket és a kormány tevékenységét: az idõkerék néhány hét után elromlott, és ma is úgy áll ott, szimbolizálva azt, hogy a magyar kormánnyal, a nemzeti érdekérvényesítõ képességgel komoly gondok vannak. Az Európai Néppárt frakció-elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy az európai parlamentben elért sikereket a magyar kormány az Európai Tanácsban nem tudja érvényesíteni. Példaként említette a vajdasági vizsgálóbizottságot, és a román csatlakozással kapcsolatban megjelenõ magyar érdekeket. A képviselõ kitért az EU-s források felhasználására, és elmondta, hogy mindössze 1,43 %-át fizették ki azoknak a pályázati pénzeknek, amelyek az Európai Uniótól érkeznek, és mind a vállalkozók, mind a gazdák kifizetésében súlyos elmaradások vannak. Felidézte, hogy mikor a Fidesz ezekre az elmaradt kifizetésekre felhívta korábban a figyelmet, akkor megvádolták õket azzal, hogy rosszhírét keltik az országnak, viszont a most hivatalba lépett földmûvelésügyi miniszter kénytelen volt ezeket az adatokat elismerni.

Az érdekérvényesítõ képességekkel komoly gondok vannak

Szájer József leszögezte, hogy a magyar érdekérvényesítõ képességekkel komoly gondok vannak, a jelenlegi kormány gyakran nem a hazai gazdák, termelõk, a magyar költségvetés érdekeit képviseli, ugyanis azzal, hogy nem fizetik ki a támogatásokat idõben, más nemzetek gazdáinak, termelõinek biztosítanak elõnyt a hazai gazdákkal szemben. Példaként említette azt is, hogy a román csatlakozás lezárása úgy történt, hogy nem volt az MSZP-SZDSZ kormány tekintettel a hazai folyók mentén élõ emberekre. A politikus a magyar érdekérvényesítõ képességnek és diplomáciának súlyos kudarcaként minõsítette az is, hogy Lengyelország kapta meg a Határõrizeti Ügynökség székhelyét, nem pedig hazánk. Az uniós lehetõségekrõl szólva Szájer József kifejtette: "ezekkel a lehetõségekkel lehet élni, lehet helyesen élni, ez azonban a magyar kormányzatnak az imént elmondottak alapján nem sikerült." A politikus bízik benne, hogy a kormány tanul a kudarcaiból, mivel ez mindenki számára hasznos lenne.

A kormány osztályzata elégtelen

Rogán Antal emlékeztetett, Kovács László még külügyminiszterként sokszor hangoztatta, hogy az uniós csatlakozás után mindenki számára minden érezhetõen jobb lesz. A politikus véleménye szerint azonban az elmúlt egy év jóval pesszimistább képet fest. Elmondta, hogy a magyar parlamenti és brüsszeli néppárti delegáció tagjainak tapasztalatai alapján kijelenthetõ, hogy a Gyurcsány-kormány megítélése, európai érdekérvényesítõ képessége "osztályzata nemes egyszerûséggel elégtelen". "Az, hogy ma Magyarországon az európai uniós csatlakozás elsõ esztendejének fogadtatása és megítélése a magyar polgárok körében vegyes, az nem az Európai Uniónak, hanem a magyar kormánynak köszönhetõ" – szögezte le Rogán Antal.

(Kép és szöveg: T.Z.- Fidesz Webszerkesztõség)