Európai Néppárt

Európa beteljesedésének kezdete – az Európai Néppárt ifjúsági tagozatának konferenciája

Európa beteljesedésének kezdete – az Európai Néppárt ifjúsági tagozatának konferenciája

2012. 07. 18.

Idén Sopronban tartja az Európai Néppárt ifjúsági szervezete, az European Democrat Students (EDS) nyári egyetemét, amit a Fidesz ifjúsági tagozata és a Konrad Adenauer Alapítvány szervez. A konferencia fő motívuma a határok nélküli Európa. A fiatalok, akik huszonöt országból érkeztek, egy hetet töltenek Sopronban, és ma részt vettek a BW Pannonia Hotelben tartott Határáttörés Sopronnál – Európa beteljesedésének kezdete című szimpóziumon is.

Veress Áron, a Fidesz ifjúsági tagozatának elnöke az eseményről elmondta: a több napos rendezvényt a német CDU párt alapítványával, a Konrad Adenauer Alapítvánnyal közösen szervezhették meg. – Ez azt bizonyítja, hogy a Fidesz és annak ifjúsági tagozata is elismert az európai jobbközép pártcsaládban, s megbíznak bennük – mondta az elnök.

A tanácskozás fő témáival kapcsolatban  Veress Áron elmondta: a tagozat támogatja Magyarország szomszédjainak, így Horvátországnak az Európai Unióhoz, a schengeni övezethez való csatlakozását. Továbbá támogatják a vízumliberalizációt, amely megkönnyíti a volt szovjet tagköztársaságok, például Ukrajna és Grúzia vízumhoz jutását, az "európai gazdasági vérkeringésben" való erősebb részvételét.  

Továbbá úgy vélik, hogy a schengeni övezet bővítésével a piacok is kinyílnak, ez pedig erősíti a versenyt, a gazdasági szereplőket jobb teljesítményre sarkallja, amely hozzájárul ahhoz, hogy versenyképes maradhasson Európa, és ezen belül Magyarország is – tette hozzá. A rendezvény keretében az Európai Néppárt ifjúsági szervezete kedden és szerdán tartja tisztújítását is. A kongresszus végén pedig egy olyan nyilatkozatot is elfogadnak, amelyben "felvilágosítják az európai közvéleményt a magyarországi sikerekről" – közölte Veress Áron.

 

A hivatalos témák mellett Sopronban, a páneurópai piknik helyszínén is megemlékezéseket tartottak.

A Konrad Adenauer Alapítvány és a Fidesz ifjúsági tagozata ma az 1989-es határnyitásról, Határáttörés Sopronnál – Európa beteljesedésének kezdete címmel szervezett konferenciát a BW Pannonia Hotel Európa termében.

A kongresszuson felszólalt, többek között, Gulyás Gergely országgyűlési képviselő, dr. Szájer József, az Európai Parlament képviselője és Hans Kaiser, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi vezetője, továbbá Michael Stübgen, a német Bundestag képviselője és előadást tartott Andreas Oplatka, a ’89-es határnyitás szekértője. Sopron város nevében dr. Fodor Tamás polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. 

Hans Kaiser, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi irodavezetője elmondta: az Alapítvány évek óta támogatja azokat a rendezvényeket, amik a Páneurópai Piknikről emlékeznek meg. Hans Kaiser hangsúlyozta: Az, ami a nyolcvanas évek végén történt azt bizonyította, hogy a szabadság iránti vágyat nem lehet megsemmisíteni. 1956-ban le lehetett verni a szabadságharcot Magyarországon, vagy ’68-ban Prágában is a felkelést, vagy 53’ban Kelet-Berlinben és nem sokkal utána Lengyelországban, de ezek a vereségek látszólagosak voltak. A sopronkőhidai áttörés a nyitánya volt mindannak, ami a határnyitáshoz, a berlini fal leomlásához, majd Németország és Európa újraegyesítéséhez vezetett.

Az előadók sorában dr. Szájer József, többek között, az európai azonosulási alapok szükségességét is hangsúlyozta.

-Közelebb kell vinni az uniót polgáraihoz, és "érzelmi viszonyulási lehetőségeket" kell teremteni a polgárok számára – mondta dr. Szájer József.
  "Európa nem fogja tudni megtartani a polgárok támogatását abban az esetben, ha nem tud hozzá érzelmi azonosulási alapokat tenni" – fogalmazott az Európai Parlament néppárti frakciójának helyettes vezetője, Sopron díszpolgára előadásában.

Hozzátette: ,,ezek az alapok ahhoz is hozzásegítenek bennünket, hogy "a válság idején, amikor a pénzen veszekszünk, akkor is meg tudjuk tartani az európai együttműködés szellemi fundamentumait".

Dr. Szájer József azt is kiemelte előadásában, hogy az európai polgároknak kell megadniuk azt a szellemi és társadalmi támogatást, "amitől Európa valóban össze tud tartani", különösen azon óriási kihívások idején, amelyek előtt a közösség áll. A politikus megjegyezte: az unió komoly válságokba is kerülhet, ha nem tud változtatni "meglehetősen merev és nehézkes, kompromisszumokra épülő, békeidőben jól működő rendszerén".  Magyarország elmúlt negyedszázadáról szólva Szájer József arról is beszélt, hogy a rendszerváltoztatás idején "félig befejezett mondatokat mondtunk", s ezek sokáig lezáratlanok voltak; ezeket a feladatokat teljesíti a választóktól tavalyelőtt hivatalba lépett kormányzat.

"Már csak ezen teendők óriási mértéke is mutatja azt, hogy mennyi minden nem lett elvégezve annak idején" – jegyezte meg, ide sorolva az új alaptörvény megalkotását és a totalitárius rendszerekkel szembeni kettős mérce meghaladását, valamint a szakítás a jövő elzálogosítását jelentő eladósodással.

Kitért arra, hogy Magyarországon "a korábbi rendszer túlélése sokkal szívósabb volt", mint számos más államban, és itt "a múlt erői lényegesen nagyobb mértékben és hosszabban álltak ellen" a változásnak.

    

 

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese arról beszélt a tanácskozáson, hogy indulásakor az Európai Unió világos és közös értékeken nyugvó közösség volt, amelynek célja a tartós béke, ezáltal pedig a jólét biztosítása lett.  

"A mai napra sokszor úgy tűnik, ez a fajta értékközösség meggyengült, ehhez képest egy olyan politikai unióban élünk, amelynek elsősorban gazdasági érdekei vannak, és a gazdasági problémáira keresi gazdasági megoldásokkal a választ" – fogalmazott a politikus. Szavai szerint ugyanakkor az uniót bírálók abba a hibába esnek, hogy az együttműködés egészét kritizálják néhány működési hiba miatt.   Gulyás Gergely felhívta a figyelmet arra: a térség államai számára kiemelten fontos, hogy "a totalitárius diktatúrákat egyformán, egyenlő módon ítéljük el", ahogy Magyarország számára kiemelt kérdés a nemzeti kisebbségek jogainak kérdése.

A tanácskozás dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket. Sopron város vezetője a Páneurópai piknik és határáttörés jelentőségét hangsúlyozta, kiemelve a 2009. évi jubileumi évfordulót, amelynek alkalmával Angela Merkel is ellátogatott a határáttörés helyszínére. A Páneurópai piknik és határáttörés azon ritka, 20. századi meghatározó történelmi események egyike, amely örömteli eseménynek számít. Az Amerikai Egyesült Államok is példaként állította polgárai elé a szabadságszeretet példájaként 1989. augusztus 19-ét, a páneurópai piknik napját. Az Európa történelmét is meghatározó sopronpusztai eseményeket bemutató kiállítást, a 20. jubileumot követően több, európai országban is bemutatták.

Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselőjét a rendezvényen a sajtó kérdezte. A Sopron Televízió kérdésére válaszolva Firtl Mátyás elmondta: a politikai pályájának kezdetén maga is részt vett a Konrad Adenauer Alapítvány Bonnban tartott képzésén, ezért pontos rálátása van arra, hogy az alapítvány miként segíti a politikai berendezkedést, a fiatalok politikai képzését.

Sopron országgyűlési képviselője, aki az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának alelnöke is,  szólt arról is, hogy a határ '89. évi megnyitása akkor valóban a szabadság lehetőségét biztosította. Mert akik a határ környékén éltek, azok maguk konkrétan is megtapasztalhatták, hogy mi is a határzár.

Sopron képviselője arról is beszélt, ahogyan Sopron a hűség és a szabadság városaként megteremtette annak feltételét, hogy a közös Európai megvalósulhasson.

A gyorsinterjúban azt is hangsúlyozta, hogy azoknak a mai fiataloknak, akik mind a határok megszűnése utáni időszakban születtek, fontosak a hasonló rendezvények.

 

Forrás: fidesz.sopron.hu

Fotók: Szecsődi Balázs