Európai Néppárt

Európai Polgár díj 2018

2018. 09. 30.

Részletek a Közéleti Gazdasági Krónika beszámolójából.

Az Európai Parlament által 2008-ban alapított Európai Polgár díjat olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek, illetve szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció, a közös megértés előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki. Az 50 díjazott mindegyike kitüntetésben részesül a saját országában rendezett díjátadó ünnepségen, valamint meghívást kap az októberben, Brüsszelben megtartandó központi díjátadó ünnepségre is.

Budapesten a Magyar Tudományos Akadémián a díjakat Gál Kinga, Hölvényi György és Szájer József európai parlamenti képviselők adták át a díjazottaknak a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Szvorák Katalin Kossuth-díjas énekművész, és Varga Erika, a Romani Design alapítója és művészeti vezetője, divattervező számára 2018. szeptember 21-én.

[…]

Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművész pályafutása során mintegy háromezer koncertet adott a hazai és a nemzetközi közönség számára. Zenéjében egyesíti az egyházi dallamokat a magyar népdalkincs legszebb darabjaival. Művészi tevékenységével az európaiságot, az együvé tartozást a legelementárisabb módon, eredeti nyelveken, énekszóval bizonyította. Szvorák Katalin 37 önálló albumából négy gyermekeknek szóló népdalokat tartalmaz, és négy egyházi népénekeket tartalmazó lemezt jelentetett meg. Különleges lemezt készített agyvérzéses betegek gyógyítására, és zeneakadémista növendékeivel egy teljes Közép-Európát átszelő, eredeti nyelveken megszólaltatott CD-t jelentetett meg. Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt Ferenc – díjas előadóművészt Szájer József európai parlamenti képviselő terjesztette fel az Európai Polgár díjra. Laudálta Szörényi Levente, akinek levelét Kudlik Katalin olvasta fel.

Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika