Hírek

Európai Parlament: Magyarország a megfelelő garanciák birtokában járt el a Safarov-ügyben

Európai Parlament: Magyarország a megfelelő garanciák birtokában járt el a Safarov-ügyben

2012. 09. 14.

A Ramil Safarov kegyelme miatt kialakult helyzettel foglalkozó állásfoglalás megvitatására és megszavazására az Európai Parlament ma délutáni ülésén, az emberi jogi kérdésekkel foglalkozó szekcióban került sor.

Az MSZP EP-delegációja ezúttal is névvel vállalva, több hullámban igyekezett a határozat szövegében elmarasztalni a magyar kormányt. Előbb a szocialista frakció nevében Tabajdi Csaba és Herczog Edit Magyarországot elítélő állásfoglalást terjesztett be, majd miután az egyeztetéseken nem sikerült érvényesíteni álláspontjukat, módosító indítvány formájában igyekeztek a magyar kormányt lejáratni.

Az MSZP EP-delegációja és a szocialista frakció újabb Magyarországot lejárató kísérlete mellé később a zöld frakció is bekapcsolódott, azonban együttes erővel sem jártak sikerrel, hiszen végül a szocialista és zöld frakciók módosító indítványainak leszavazása révén kiegyensúlyozott állásfoglalás született.

Schöpflin György fideszes EP-képviselő a vita után kijelentette: "Az Azerbajdzsánról szóló vita sajnos egy álvita, a baloldal motivációi és módszerei ugyanis egyértelműek: Magyarország elítélése a valódi cél. Ennek érdekében a szocialista és zöld frakciók, Herczog Edit és Ulrike Lunacek képviselő asszonyok vezetésével attól sem riadtak vissza, hogy egy érzékeny, befagyott konfliktust felmelegítsenek csak azért, hogy Magyarországot elítéljék".  

"Furcsa ez a tragikomédia, hiszen az Európai Parlament csütörtök délutáni napirendje hagyományosan harmadik országok emberi jogi helyzetéről szól.  A baloldal felrúgva minden intézményes szabályt és szokást egy dél-kaukázusi konfliktust érintő kényes jogi helyzetet – Ramil Safarov átadását – mosta össze egy EU-tagállam elleni politikai támadással" – tette hozzá a vita után Schöpflin György.

Az Európai Parlament történetében példátlan, hogy egy harmadik országgal – jelen esetben Azerbajdzsán – foglalkozó emberi jogi határozatban egy uniós tagországot elítéljenek, vagy annak elítélésére kísérletet tegyenek. A magyar szocialisták számára azonban nincsenek határok, ha Magyarország lejáratásáról és a magyar kormány rágalmazásáról van szó.

Háttér: A mai napon elfogadott dokumentum bemutatja a 2004-es és a közelmúltbéli eseményeket, s ismerteti az elítéltek kiadására vonatkozó releváns nemzetközi jogi szabályokat. A határozat utal Azerbajdzsán igazságügyminiszter-helyettesének, Vilayat Zahirovnak, a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium részére küldött hivatalos levelére, amelyben diplomáciai biztosítékokat adott.

A határozat elítéli az azerbajdzsáni elnök, Ilham Aliyev döntését, amellyel Ramil Safarovot kegyelemben részesítette. A dokumentum kijelenti, hogy Safarov kegyelme szembe megy az ezzel kapcsolatos nemzetközi szerződés szellemével, a döntés egyben a magyar hatóságok számára tett diplomáciai biztosítékok megsértése. Az állásfoglalás elítél minden olyan lépést, amely a Nagorno Karabakh-i konfliktus további eszkalációjához vezet, egyben támogatásáról biztosít minden olyan erőfeszítést, melynek célja a térségbeli feszültségek enyhítése és a konfliktus békés rendezése.

A Fidesz EP-delegáció sajtóközleménye